Az ÁNTSZ kedd esti határozata értelmében a Gundel teljes konyhai területét és az eszközöket is fertőtlenítették az éjszaka folyamán. A teljes védettség érdekében az étterem készleteiből csaknem egymillió forint értékű élelmiszert is megsemmisítettek. A Gundel kizárólag olyan kisegítő munkaerőt alkalmaz, aki megfelel az összes egészségi, közegészségügyi feltételnek.
"Az étterem a személyzet részére külön konyhát üzemeltet. Ezért nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a vírus nem terjedhetett át a vendégekre. Valószínűsíthető, hogy a vírust egy sajnálatos véletlen folytán kapták el a dolgozók 3-4 héttel ezelőtt" - olvasható a Gundel étterem tájékoztatójában.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Fővárosi Intézetének főorvosa, Ütő István szerint a Gundel Étteremben a múlt heti esetek óta újabb megbetegedés nem történt.
Az ÁNTSZ Fővárosi Intézete kedden éjjel fejezte be a vizsgálatot az étteremben. Az elrendelt intézkedéseket - nyersanyag-megsemmisítés, fertőtlenítés - az étterem az éjszaka folyamán elvégezte.
Ütő István közölte: a Gundel több mint 400 munkatársa közül 120 dolgozó vérvizsgálatát rendelték el. Akinél a fertőzést kimutatják, az a gyógyulásáig nem dolgozhat. A vizsgálat eredménye három-négy napon belül elkészül.
A szakember szerint a Hepatitis A vírus több héten át lappang és szaporodik a szervezetben, majd előjönnek a tünetek. Ilyenkor a betegek fertőzőképesek. A vérvizsgálattal azt is ellenőrzik, hogy esetleg melyik dolgozó lehet éppen ilyen stádiumban, ha fertőzött.
(MTI)
Korábban:
(1999. december 13.)