Szembefordult a Fidesszel a kisgazdapárt <br/>

Vágólapra másolva!
A koalíció felbomlásához is vezethet az gondolatmenet, amit az FKGP hivatalos lapjában megjelent cikk tartalmaz. A meg nem nevezett szerző azt állítja, hogy a Fidesz az FKGP megsemmisítésére törekszik. A "A Fidesz lefejezni készül a Kisgazdapártot" című írást a Fidesz sajtófőnöke "elmeháborodott feltételezéseken alapulónak" nevezte, amelyre ezért nem is reagálnak. Az FKGP ma kibővített elnökségi ülést tart.
Vágólapra másolva!

"Ma már mindenki előtt világos, hogy a Fidesz elhatározta, a Független Kisgazdapártot éppúgy megsemmisíti, mint ahogy megsemmisítette négy évvel korábban, az 1998-as választásokat megelőzően a Kereszténydemokrata Néppártot is" - áll az FKGP internetes oldalán megjelent szövegben, amely a pénteken utcára kerülő, a Torgyán József pártelnök által főszerkesztőként jegyzett Kis Újságban is megjelenik.

"Ahhoz, hogy a kétpólusú politikai rendszert a Fidesz kialakíthassa, mindenképpen szüksége van arra, hogy lefejezze a Független Kisgazdapártot, és Torgyán József helyére egy olyan személyt ültessen, aki a kisgazdapártot szétveri, ugyanazon forgatókönyv alapján, mint ahogy az a KDNP esetében is történt" - olvasható az írásban.

A cikk szerint "rejtélyes módon olyan személyek, akikről jól lehetett tudni, hogy büntetőeljárás küszöbén állnak és már óriási bizonyítási anyag gyűlt össze tevékenységükkel kapcsolatban, nos, ezek a személyek egyik napról a másikra a korrupció elleni harc szószólóivá váltak". "Nyugodtan köpönyeget válthattak, hiszen megkötötték a vádalkut, és ők is rajta vannak a Fidesznek azon a listáján, amely szerint Fidesz-színekben indulhatnak a következő országgyűlési képviselő-választásokon" - áll az FKGP hivatalos honlapján.

Külön cikk foglalkozik Túri-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter pártellenes tevékenységével. Ez alapján lényegében ő is a párttól elszakadt miniszterenek tekinthető, ami Boros Imre eltávolodása után azt jelenti, hogy csak két minisztere maradt az FKGP-nek a kormányban. Szabó János honvédelmi miniszter kritikusan fogalmazott a kizárásokkal kapcsolatban, így ő is csak feltételekkel tekinthető a jelenlegi torgyáni vezetés támogatójának. Egyelőre tehát a korábbi állapothoz képest jelentősen visszaesett a kisgazdapárt befolyása a koalíciós kormányban, amit valamilyen módon kezelnie kell az FKGP vezetésének. Orbán Viktor az elmúlt hétvégén jelezte, hogy a kormány összetételével kapcsolatban nincs miről tárgyalnia Torgyán Józseffel.

A jelenlegi helyzetben a legfontosabb a frakció ügye. Az FKGP vezető politikusai azt szeretnék elérni, hogy a kisgazda képviselők kötelezően a párt vezetésének politikai iránymutatását kövessék. A frakció nagy része azonban nem valószínű, hogy támogatná a kilépést a koalícióból, illetve ez esetben, akárcsak az Antall-kormány idején, a frakcióból kiszakadva önálló képviselőcsoportként a kormányt támogatnák.

A Fidesz elleni nyílt hadüzenetnek tartja Boros Imre kisgazda miniszter az újságcikket. A politikus felhívta a figyelmet arra, a cikknek nincs szerzője, de tartalmából ítélve biztosan Torgyán József jegyzi, ráadásul ő a lap főszerkesztője is. "Véleményem szerint a Fidesznek ezt nem kell különösebben kommentálnia, de figyelmen kívül hagynia sem szabad" - fogalmazott.

Boros úgy látja, ha Torgyán ki is akarna lépni a koalícióból, annak nincs semmi jelentősége, mert ez a frakció hatáskörébe tartozik, és ott már többször vereséget szenvedett az FKGP vezetője.

A miniszter szerint Torgyán Józsefnek a baloldal számára egyetlen politikai értéke lehet, az, hogy esetleg "szétcsörömpöli a koalíciót, vagy lecsörömpöl a jobboldalról néhány ezer szavazatot". "Ennek azért van jelentősége, mert a mostani felmérések szerint a 2002-es országgyűlési választásokon jelentős többséget sem a baloldal sem a jobboldal nem tud szerezni" - tette hozzá.

A politikus úgy látja, Torgyán csereüzlet formájában akar segíteni a baloldalnak: ha a szocialisták győznének a következő választásokon, akkor az FKGP elnöke "mentesülhetne attól a felelősségtől, amely alatt most görnyed". "Ezért lett hirtelen fontos a nagygyűlés kiválasztott küldöttekkel, akik adott esetben írásban is nyíltan mellé állnak, ami helyettesíti a bizalmi szavazást, és ismét saját hatáskörébe vonhatja a lényeges pártpolitikai kérdésekben való döntést" - mondta a tárca nélküli miniszter.

Boros közölte: Torgyán ismét saját érdekeinek elfedésére kívánja használni az FKGP logóját, de már csak azt tudja, a tagságot nem.

[origo]

Ajánló: