Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Megkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Vágólapra másolva!
Bizottsági ülésekkel kezdik meg a munkát a képviselők. Kedden és szerdán meghallgatják az államfő adatvédelmibiztos-jelöltjét, akinek - miután az MSZP bejelentette, hogy nem támogatja - nincs sok esélye a poszt elnyerésére. Folytatja a MíG-ügy vizsgálatát a nemzetbiztonsági bizottság, amely már múlt héten is ülésezett. Döntenek a vagyonvizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbításáról és a a Fidesz által javasolt Dunaferr-bizottság felállításáról is.
Vágólapra másolva!

Berki Ádámot, akit Mádle Ferenc államfő jelölt adatvédelmi biztosnak, keddeb az emberi jogi, szerdán pedig az alkotmányügyi bizottság hallgatja meg. Mivel a szocialisták múlt héten közölték, hogy nem támogatják az államfő jelöltjét, Berki Ádámnak nem sok esélye maradt arra, hogy ő lehessen az új adatvédelmi biztos. Az ombudsmanoknak a képviselők kétharmadának a támogatását kell megszereznuük.

Az alkotmányügyi bizottság dönt a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbítása. A testület a képviselők anyagi gyarapodását vizsgálja. A bizottság munkájában azonban nem hajlandó részt venni az MSZP és az SZDSZ. Képviselőik nem voltak hajlandók megjelenni a testület előtt, és vagyonnyilatkozataikat sem adták le. A két ellenzéki párt azért bojkottálja a bizottságot, mert véleményük szerint az csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet Torgyán József villaépítéséről. A bizottságot Torgyán Jószef kezdeményezésére állították fel.

A nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén Szemerkényi Rékát, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát és Póda Jenőt, a MeH főtanácsosát akarja meghallgatni a vadászgépekkel kapcsolatban kirobbant korrupciós botrány kapcsán. A két politikus nem hivatalos tárgyalásokat folytatott a MíG-ek felújítását végző német-orosz konzorciummal. A bizottság pénteki ülésén minden meghallgatott tagadta, hogy visszaélések történtek volna az ügyben.

Eldől, hogy megalakul-e a Fidesz által javasolt albizottság, amely a Dunaferr-csoport előző vezetésének működését vizsgálná. A Fidesz azután javasolta a bizoittság felállítását, hogy az MSZP és az SZDSZ egy olyan bizottság felállítását javasolta, amely a miniszterelnök édesapjának dunaferres megrendeléseit vizsgálná. Az ellenzékiek bizottsági javaslatát nem vették napirendre a parlament rendkívüli ülésén, így az ügyet részvizsgálóbizottságban kutatják majd az MSZP és az SZDSZ képviselői.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről