Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egy mázsa efedrinnek veszett nyoma a patikában

Vágólapra másolva!
Sikkasztás alapos gyanúja miatt számíthat felelősségre vonásra egy kecskeméti gyógyszertár vezetője, miután közreműködésével alig egy év alatt több mint száz kilogramm efedrin került illetéktelen kezekbe. Az efedrin számos gyógyszerkészítmény alapanyaga, ám egyik fő alkotója a szintetikus kábítószereknek, így például a metaamfetaminnak is.
Vágólapra másolva!

A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) vádemelési javaslattal a napokban fejezte be a nyomozást egy kecskeméti gyógyszertár vezetője és két társa ellen, akik adataik szerint több mint egy mázsa efedrint juttattak illetéktelen kezekbe. Az efedrin számos gyógykészítmény alapanyaga, testépítők is fogyasztják zsírégető szerként. Ám annak ellenére, hogy nem szerepel a tiltott pszichotrop anyagok listáján, köztudottan szintetikus kábítószerek alkotóeleme, elsősorban a metaamfetamin előállításához használják. Szakértők szerint egykilónyi, 30 ezer forintért beszerezhető efedrinből viszonylag egyszerű vegyészeti eljárás útján 200-250 gramm metaamfetamin készíthető, amelynek ára eléri a félmillió forintot. Az egymázsányi anyagból csaknem ötvenmillió forint értékű drog nyerhető.

Papp Csaba alezredes, az SZBEI vizsgálati főosztályának osztályvezetője elmondta: a bejelentés az egyik importőr cégtől érkezett, amely szerint a megszokott évi maximum félkilónyi efedrinnel szemben egy kecskeméti patika megrendelésére egy év alatt - 5-10 kilós tételekben - több mint egy mázsát szállítottak. A nyomozás nemzetközileg ellenőrzött termék forgalmazására vonatkozó kötelezettség megszegése miatt indult. Ám a patikus esetleges bűnösségének igazolása mellett azt volt hivatott felderíteni, valójában mi lett a sorsa az efedrinnek.

Z. Gizella, a patika vezetője - csakúgy, mint a gyógyszertár többi alkalmazottja - tagadta, hogy köze lenne az anyag eltűnéséhez. Ám a szállítólevelek ellenőrzését követően kiderült, s végül az asszony is elismerte, hogy minden egyes szállítmányt ő vett át, ám a gyógyszertári könyvelésbe nem vezette be az anyag beérkezését. Elmondta továbbá, hogy az efedrint két-három hetente egy kisportolt - általa közelebbről nem ismert - fiatalembernek adta át, aki nagy valószínűséggel testépítőknek árusította a szert.

A nyomozás során nem sikerült azonosítani az említett fiatalembert. Ám arra nézve sem sikerült beszerezni semmilyen bizonyítékot, hogy kábítószer-készítésre használták volna fel az anyagot. Az alezredes elképzelhetőnek tartotta, hogy valóban "csupán" falánk testépítők százai tömték magukba az efedrint, ám nem zárta ki, hogy drogkészítők pihentetik valahol a készletet, vagy már rég külföldre szállították az alapanyagot.

A nyomozás során egyébként fény derült arra is, hogy a gyógyszerésznő férjével együtt más, legálisan forgalmazott gyógyszerekből is árult saját zsebre. Egy ismerősének a patika készletéből egy év alatt több millió forint értékű gyógyszert szállított lakására, amelyet elképzelhető férjén keresztül külföldön értékesített a hölgy. A patika vezetője által a tulajdonosoknak okozott összes kár a szakértők szerint eléri a 26 millió forintot. A nyomozás befejeztével Z. Gizellával és férjével szemben sikkasztás alapos gyanúja, a gyógyszert átvevő ismerősével szemben orgazdaság alapos gyanúja miatt javasolták a vádemelést a vizsgálók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről