Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az ombudsman nem vizsgálhatja az Országgyűlést

Vágólapra másolva!
A Parlament ma megszavazta az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosítását. Az ombudsman nem vizsgálhatja az Országgyűlést, a köztársasági elnököt, az Alkotmánybíróságot, az Állami Számvevőszéket, a bíróságokat és az ügyészséget a jövőben, viszont ellenőrizheti a közjegyzőket és a végrehajtókat.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés ma 288 igen és 20 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett elfogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosítását.

Az Alkotmánybíróság (AB) az év elején kötelezte az Országgyűlést (OGY) arra, hogy pontosítsa, illetve semmisítse meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény egyes részeit. Az AB szerint ugyanis nem egyértelmű, hogy egy-egy vizsgálat során, mit illetőleg mely szerveket ellenőrizhetnek a biztosok. A vizsgálat alá vonható, a törvényben a "hatóság" gyűjtőfogalmával jelölt szervek köre nem egyértelmű - állapította meg a testület.

Az AB törölni rendelte továbbá az "államhatalmi" és az "igazságügyi szerv", a "bíróságon kívüli jogvitát kötelező érvénnyel eldöntő szerv" meghatározásokat. Mindennek az az oka, hogy ezen kifejezések tartalma bizonytalan, ami jogbiztonságot sért - mondta Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, a törvény általános vitájában.

A módosítás viszont mindezeket korrigálja. A Fidesz részéről Salamon László, az ügyrendi bizottság elnöke a változtatás technikai részét indokolva elmondta, hogy az AB által kifogásolt kifejezések még a rendszerváltás előtti politikai közgondolkodásból maradtak ránk.

A változtatás méretét sokan kritizálták amiatt, hogy túlmegy az AB által előírtakon. Kikerül az ombudsman által ellenőrizhető szervek közül például az Országgyűlés, a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, a bíróságok, az ügyészség.

A Szabad Demokraták Szövetsége nem támogatja a módosítást, mert megítélésük szerint a javaslat szűkíti az ombudsmanok hatáskörét, noha az AB által kifogásolt változtatásokkal egyetértenek - mondta Hankó Faragó Miklós SZDSZ-es képviselő.

Salamon László szerint azonban egyértelművé teszik a hatásköröket azzal, hogy írásba foglalják: az országgyűlési biztos bizonyos korlátozásokkal vizsgálódhat a fegyveres erőknél, a nemzetbiztonsági hivatalnál, a rendőrségnél, az APEH nyomozó hatóságánál, valamint a VPOP-nél.

A szocialista frakció azért támogatja a kétharmados törvény módosítását, mert a Fidesz elfogadta javaslataikat. Az ombudsman ugyanis az eredeti tervek szerint más szerveknél sem vizsgálódhatott volna. Csákabonyi Balázs, az Országgyűlés alkotmány- és igazságügyi bizottságának szocialista tagja szerint a jogszabályról csak a gyakorlatban derült ki, hogy vannak kérdéses pontjai. Ilyennek mondta például a közjegyzők és a végrehajtók elleni panaszok kivizsgálásának eddigi rendszerét.

Az MSZP javaslata szerint a végrehajtók ellen is panasz lesz benyújtható az Ombudsmanhoz. Indoklásuk szerint egyre több emberhez kopogtatnak be a végrehajtók, például kilakoltatás során, emiatt erősödik az igény, hogy eljárásuk ellen adott esetben panaszt lehessen tenni. Továbbá a közjegyzők is átkerültek az ombudsman által ellenőrizhető szervek kategóriájába. A szocialisták szerint előfordulhat, hogy valaki a biztoshoz fordul a közjegyző ellen, például egy versenytárgyalás törvényellenesnek vélt felügyelete miatt.

Korábban:

Szűkül az Ombudsmanok hatásköre

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről