Karhatalommal vehetik el Terry Blacktől a gyereket

Vágólapra másolva!
A gyámhivatal döntésének megfelelően a helyi jegyző ma elment Terry Blackhez, hogy elvigye tőle Danikát. Később azonban a gyerek nélkül távozott. A transzvesztita művész az ellenszegülésért pénzbüntetésre számíthat, vagy ha többszöri próbálkozás után sem sikerül elvinni tőle a gyereket, akkor karhatalommal léphetnek fel ellene. A gyámhivatal pénteken határozott úgy, hogy nem maradhat a művésznél Danika.
Vágólapra másolva!

A Máltai Szeretetszolgálathoz kerülne Danika, akit Terry Black két hónapja nevel. A művész piliscsévi házában azonban ellenálltak a helyi jegyzőnek.

A jegyző távozott, miután meggyőződött arról, hogy a XVI. kerületi gyámhivatal határozatát nem tudja érvényesíteni Terry Black ellenállása miatt. A jegyző a gyámhivatal határozatát hivatalosan nem adta át, mivel a hivatal szerint nem tekinthető ügyfélnek a transzvesztita művész. Ezután a Terry Black hozzáállásáról szóló jelentés visszamegy a gyámhivatalhoz, amely - 100 000 forintig terjedő - pénzbírságot szabhat ki az ellenszegülőre, esetleg többszöri próbálkozás után karhatalommal léphet fel.

A XVI. kerület most érvényesítésre szánt határozatáról az [origo]-nak azt nyilatkozta Mester Csaba, a transzvesztita ügyvédje, hogy nem a törvényeknek megfelelően hozta a gyámhivatal, mivel a nála folyó örökbeadási procedúra fel lett függesztve. Egy felfüggesztett közigazgatási eljárásban semmilyen döntés nem hozható - mondja az ügyvéd. Az üggyel kapcsolatban csak akkor lett volna joga a gyámhivatalnak határozatot hozni, hogyha a felfüggesztés oka megszűnt volna - jelen esetben a XIV. kerületi gyámhivatal megismételte Terry Black szülői alkalmasságának vizsgálatát -, majd kezdeményezték a felfüggesztés megsemmisítését. Tehát az apasági nyilatkozat alapján hozott határozatot a XVI. kerület nem hozhatta volna meg - állította Mester Csaba.

Az apai nyilatkozatról Mester elmondta, hogy joggal való visszaélés történt, mert az anya, Vajna Éva élettársa ezt a nyilatkozatot azért tette, hogy korlátozza Terry Blacket jóhiszeműen megszerzett jogában. Amúgy Mester Csaba szerint Vajna Éva élettársa bosszúból tette az apai nyilatkozatot, mivel nem kaptak pénzt a gyerekért, és még fel is jelentették őket.

A művész ügyvédje szerint azonban, még ha karhatalommal is akarnák elvenni Terrytől a gyermeket, sem biztos, hogy sikerrel járnának. A transzvesztitának ugyanis nincs jogi kötelezettsége, hogy elszámoljon a gyermek hollétével, mert a gyámhivatal nem hozott meg egy kötelezően meghozandó határozatot a gondozásra kihelyezés ügyében. Erre amúgy figyelmeztették is korábban a gyámhivatalt. Ezt azt jelenti, hogy a gyerek nem hivatalosan van Terry Blacknél, viszont jogszerűen, mert ők jóhiszeműen jártak el - állítja Mester Csaba. Hozzátette, ha legközelebb kijön a gyámhivatal egy képviselője, és nem találja a gyereket, akkor nem kérhetik számon Terry Blacken a csecsemőt.

Mester Csaba kijelentette: amennyiben szükséges, minden jogi és jogba nem ütköző eszközt igénybe fognak venni a gyermek megtartására, így akár a polgári engedetlenség eszközéhez is folyamodnak.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy a jegyző asszony megérkezésekor 10-15 idősebb falubéli Terry Black mellett demonstrált. A ház körül megjelenők a jegyzőnek nemtetszésüket nyilvánították. A délelőtt folyamán is volt olyan szomszéd, aki benézett Terry Blackhez, nincs-e szüksége segítségre.

A gyámhivatal pénteken felfüggesztette a szülők felügyeleti jogát, de azt sem engedi, hogy Terry Blacknél helyezzék el Danikát, akinek örökbeadásáról hónapok óta nem sikerül döntést hozniuk az illetékes hivataloknak. A csecsemőt intézetben helyezik el - határozott pénteken a gyámhivatal. A transzvesztita művész korábban kijelentette, hogy nem adja a gyereket, és ezt ma reggel az [origo]-nak is megerősítette Terry Black ügyvédje.

A piliscsévi polgármesteri hivatal jegyzője az üggyel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, csak megerősítette, hogy meghiúsult a gyámhatóság határozatának érvényesítése.

Eközben ma kora délután kezdődik Danika édesanyja, Vajna Éva kihallgatása a Gyorskocsi utcában. Miután Terry Black azt állította, hogy a csecsemő szülei pénzt kértek Danikáért (és állításait rejtett kamerás felvétellel és más bizonyítékokkal is alátámasztotta) a BRFK vizsgálatot indított. Terry Black és ügyvédje úgy tudja, Vajna Évát és élettársát gyanúsítottként hallgatják majd ki.

Korábban:

Intézetbe kerül Terry Black gyereke

Ötmilliós csalással gyanúsítják a transzvesztita művészt