Kilakoltattak egy háromgyerekes családot

Vágólapra másolva!
A XII. kerületi önkormányzat kedden kilakoltatott egy háromgyerekes, a Zugligeti úton élő családot. A kilakoltatás jogerős végzés alapján történt, de a Lakásbérlők és Lakók Egyesületének elnöke szerint a családnak felajánlott VI. kerületi lakás lakhatatlan.
Vágólapra másolva!

A kilakoltatott családfő várhatóan - a törvényekkel való visszaélés miatt - éhségsztrájkba kezd az önkormányzat épülete előtt, és kivizsgáltatja azt is, hogyan ajánlhatott fel a kerület számukra, három gyerekük lakhatására egy teljesen alkalmatlan lakást.

A XII. kerületi önkormányzat sajtóközleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. A dokumentum szerint a kilakoltatásra jogerős bírói ítéletnek megfelelően került sor. Az önkormányzat utal arra, hogy a bérlő még 1995-ben, pályázat útján nyerte el három évre a lakás bérleti jogát. A közlemény szerint a bérlő később több pert is indított a bérleti szerződés határozatlan idejűvé tételére, de az ügyben eljáró bíróságok megállapították, hogy az önkormányzat helyesen, jogszerűen és törvényesen járt el. Közölték azt is, hogy a képviselő-testület több alkalommal is tárgyalta az ügyet, és - pártállástól függetlenül - egyhangúlag elítélte a bérlő törvénysértő magatartását, és a bérlemény átadására szólította fel az érintetteket. Az önkormányzat - bár elhelyezési kötelezettsége nem volt - a három kiskorú gyerek érdekeit szem előtt tartva egy VI. kerületi, 62 négyzetméteres cserelakást ajánlott a családnak.

A Lakásbérlők és Lakók Egyesületének (Labe) elnöke szerint ugyanakkor a kilakoltatás elfogadhatatlan. Battha Pál elmondta: az üggyel kapcsolatban vizsgálatot folytatott az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is, valamint a Fővárosi Közigazgatási Hivatal. Vizsgálataik szerint az önkormányzat a többi közt súlyosan megsértette a bérlő jogait, mert határozatlan idő helyett mindössze három évre kötött szerződést az érintettekkel. A Labe elnök-főtitkárának közlése szerint az önkormányzat által a háromgyerekes családnak felajánlott másik, VI. kerületi önkormányzati bérlemény lakhatatlan. Jelezte: a Nagycsaládok Országos Egyesületének is ez az álláspontja. Szerinte elképzelhető, hogy a kilakoltatás hátterében a mintegy 100 millió forintra tehető Zugligeti úti ingatlan megszerzése állhat.