Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

3 milliárdos kokainfogás egy pelenkaforgalmazónál

Vágólapra másolva!
Piaci áron számolva 3 milliárd forint értékű kokainszállítmányt foglalt le szeptember 19-én a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya. A vegytiszta kábítószert egy olasz-magyar pelenkaforgalmazó cégen keresztül akarták Olaszországba juttatni.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Fotó: ORFK

A nagy értékű kokainszállítmány a kolumbiai Caliból származott, ahonnan Amszterdam és Bécs érintésével jutott el Magyarországra. A célállomás Olaszország lett volna, a magyar rendőrök azonban szeptember 19-én lefoglalták az 50 kilogramm kábítószert - jelentette be Tamics Gábor alzredes, a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának osztályvezetője pénteken. Az alezredes elmondta, nemzetközi együttműködés eredményeként szereztek információt a kokainszállítmányról.

A rendőrök szerint az 50 kilogramnyi, 98 százalékos tisztaságú, gyakorlatilag vegytiszta kokaint négyszeresére lehet higítani, így körülbelül 200 ezer darab pakettet lehet belőle a piacra dobni. A kábítószer piaci értékét ezért körülbelül 3 milliárd forintra becsülik.

A csempészek hidraulikus olajemelőkbe rejtették az 1 kilogrammos csomagokba pakolt kábítószert. A kokaint egy magyar székhelyű, olasz-magyar tulajdonú pelenkaforgalmazással fogalkozó kisvállalkozáson keresztül kívánták eljuttatni Olaszországba. A csempészek célja az lehetett, hogy eltitkolják a szállítmány kolumbiai eredetét. A rendőrség a vámkezelés után foglalta le az olajemelőket, éppen akkor, mikor már elkezdték átszállítani azokat a cég vértesszőlősi telephelyére.

A vállalkozás töbségi tulajdonosát, az olasz M. Antoniot, aki egyébként Olaszország 15. legnagyobb pelenkagyártó cégének is a vezetője, a rendőrség őrizetbe vette. A férfi tagadja a kábítószer csempészetében való közreműködését és azzal védekezik, hogy csupán egy barátja kérésének tett eleget, aki az ő segítségével akart az európai uniós vámszabályok kikerülésével, Magyarországon keresztül olajemelőket szállítani Olaszországba.

A nyomozók tájékoztatása szerint Magyarországon eddig még nem foglaltak le ekkora mennyiségű kokaint. A kábítószerből egyszerre lefoglalt legnyagyobb mennyiség eddig 1 kilogramm volt.

A nyomozók a továbbiakban a megrendelői és az eladói kör felderítésén dolgoznak, ami nemzetközi együttműködés keretein belül folyik majd. Az őrizetbe vett olasz férfi ellen várhatóan nem Magyarországon folytatják le a büntetőeljárást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről