Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ismét Kuncze az SZDSZ elnöke

Vágólapra másolva!
Kuncze Gábort választották az SZDSZ szombati, tisztújító küldöttgyűlésén a párt elnökévé. Kuncze kihívója, Bauer Tamás - aki élesen bírálta a párt vezetőit - a vártnál jóval több szavazatot kapott. Az újraválasztott elnökre 525, míg Bauer Tamásra 176 voks érkezett. Bauert a párt legfontosabb döntéshozó szervébe, az ügyvivői testületbe sem szavazták be.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ küldöttgyűlésén Kuncze Gábort választották újra a párt elnökévé. Kuncze 525 szavazatot kapott, kihívója, Bauer Tamás 176-ot. Az már a szavazás előtt is valószínűsíthető volt, hogy Kuncze marad a pártelnök, ugyanakkor a szavazatok összeszámlálása után kiderült: a vártnál jóval többen támogatták Bauer Tamást, az SZDSZ belső ellenzékének vezetőjét.

Kuncze elnökké választása után közölte: nem az érdekli, hány szavazatot kapott. Első feladatai között említette, hogy mivel szerinte kiürültek a helyi pártszervezetek, sokan háttérbe vonultak, életet kell lehelni a párt alsóbb szintjein működő szervezetekbe. Elmondta azt is, hogy nem kell csodát várni, mert különböző akciókkal nem lehet megfordítani azt a helyzetet, amiben az SZDSZ van.

Bauert ügyvivőnek sem választották meg

Forrás: ORIGO
Kuncze Gábor leadja szavazatát

Az SZDSZ szombati tisztújító ülésén az elnökválasztás után, az esti órákban új ügyvivőtestületet és országos tanácsot is választottak. A küldöttek szavazása nyomán négy új ügyvivő - Csőzik László, Béki Gabriella, Kovács Kálmán és Ungár Klára - került be az SZDSZ legfőbb döntéshozói testületébe. Az ügyvivői testület hat fővárosi helyére Pető Iván 537 szavazattal, Szent-Iványi István 533, Magyar Bálint 496, Eörsi Mátyás 397, Béki Gabriella 349, és Ungár Klára 343 szavazattal került be. A vidéki ügyvivő-jelöltek közül Fodor Gábor 427, Kis Zoltán 401, Wekler Ferenc 328, Kovács Kálmán 327, Csőzik László 322 és Gusztos Péter 310 szavazattal jutott be a grémiumba.

Nem került be a testületbe az elnökjelöltként is induló Bauer Tamás, Mécs Imre, és az üt-ben eddig aktív szerepet vállaló Horn Gábor sem. Kiesett Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter és Gulyás József is. A küldöttgyűlés döntése értelmében mindannyian tagjai lettek viszont a párt közel száz fős országos tanácsának.

Kuncze Gábor, az ügyvivői testület összetételéről szóló bejelentést követően arról beszélt, hogy erősebb, ütőképesebb, gyarapodó taglétszámú pártot szeretne. Hozzátette: pezsgő, de nem felülről irányított szervezeti életet látna kívánatosnak. Reményét fejezte ki, hogy a párton belüli viták végére a testületi döntéseket követően pont kerül.

Bauer Tamás, a számára kedvezőtlen döntést követően újságíróknak nyilatkozva közölte: fellépése elindított egy gondolkodási folyamatot az SZDSZ-ben, de ez - mint mondta - kevés. Ez addig jutott, hogy van egy jelentős kisebbség az SZDSZ-ben, amely az én álláspontomat osztja és van egy jelentős többség, amely elég határozottan nem osztja és neheztel rám - fogalmazott. A fővárosi ügyvivői listán a legkevesebb szavazatot kapott politikus hozzátette: abszurdnak tartja, hogy egy párton belül hozott döntés után ne lehessen arról a témáról további vitát folytatni.

A választásokat megelőző politikai vita során a párt politizálását többször bíráló Fodor Gábor azt hangsúlyozta, hogy Bauer Tamásnak helye van az SZDSZ pártvezetésében és helye van a parlamenti frakcióban is. Hozzátette: azt várja Kuncze Gábortól, tegyen javaslatot arra, hogy miként lehet belátható időn belül megoldani Bauer Tamás visszakerülését a frakcióba.

Kuncze bírálta a belső ellenzéket

Forrás: ORIGO
Medgyessy Péter és Kuncze Gábor

Kuncze Gábor megválasztása előtti beszédében bár nem említette név szerint Bauer Tamást, de bírálta a párt belső ellenzékét. Szerinte ugyanis többen hazugságokat terjesztenek a pártról, bizalmas információkat szolgáltatnak ki, és a nyilvánosság előtt panaszkodnak azért, mert a párton belül leszavazták korábbi javaslataikat. Kuncze szerint az SZDSZ nem lehet a nárcizmus üldözötteinek pártja, szerinte ezek a sértett emberek a párt egész munkáját tönkretehetik. A párt megerősödését az elkisgazdásodás akadályozza - mondta.

Kuncze beszélt a párt választási eredményeiről, kiemelte, hogy nem elégedett az elért 5,5 százalékkal, de elégedett a tavaly ilyenkor megjelölt célok megvalósításával.

Szerinte kevesebben szavaztak a pártra, mint ahányan liberális elveket vallanak. Az az SZDSZ legsürgetőbb feladata tehát, hogy választ találjon arra, miért van ez így. Nyilvánvalóvá kell tennünk a választópolgárok számára, hogy az állam hatalmi étvágyának megfékezését, a magánélet szabadságának biztosítását, az adók csökkentését a pártok közül egyedül az SZDSZ-től várhatják - mondta. Kiemelte, hogy a fiatalokra és a vidékiekre jobban oda kell figyelniük.

A párt által elért eredmények között említette a diplomás minimálbér bevezetését, a sorkatonai szolgálat eltörlését. Közölte azt is, hogy az egészségügy rendbetételéren vonatkozó elképzeléseiket nem adták fel, de a politikai realitás lassúbb átalakulást tesz lehetővé - mondta.

A szervezeti reformokkal kapcsolatban ügyvezető alelnöki poszt bevezetését javasolta, valamint az elnökség és az országos tanács létszámának csökkentésére tett javaslatot.

A kormányzati munkával kapcsolatban elmondta: elégedett az SZDSZ-es miniszterek munkájával. A koalíciós viszonyról szólva közölte: ha szükséges a jövőben is ütközni fognak elveik védelme és érvényesülése érdekében. Tiszta közéletet kell teremteni, ebben senkire és semmire nem lesznek tekintettel, akár a koalícióval is ütköznek, mert az SZDSZ önálló párt, de a koalíció célja nem az, hogy hadakozzanak az MSZP-vel - mondta Kuncze Gábor.

Bauer: változtatni kell a pártvezetésen

Forrás: ORIGO
Bauer a párt vezetését bírálta

Bauer a küldöttgyűlésen megtartott beszédében hevesen bírálta a párt jelenlegi vezetőit és a kormánykoalíció működését is. Szerinte, amennyiben nem következik be fordulat a pártvezetésben, az SZDSZ el fog tűnni a politikai életből, kiesik a parlamentből a következő választásokkor.

Emiatt szerinte jelentős változásokra van szükség egyrészt a koalícióban, másrészt a párt vezetésében is. Bauer úgy vélte, egyedül az SZDSZ elkötelezett a mélyreható társadalmi reformokra, az MSZP csak vészhelyzetben lép. Az SZDSZ nélkül elburjánozna a korrupció, gyengülne a jogállami intézmények szerepe.

Magyarországnak szüksége van az SZDSZ-re, de ezt nem tudják a választók - mondta Bauer. Szerinte azért nem tudják, mert a párt nem, vagy felemásan képviseli az elveit.

A gazdaságpolitika kapcsán a kormány féktelen költekezését, és osztogatását emelte ki a politikus. Hiányolta, hogy nem került be a kormányprogramba több, az SZDSZ által a választások előtt fontosnak tartott kérdés, így az adócsökkentés és az egészségügy reformjának kérdése. Ezzel szerinte az SZDSZ is hátat fordított önmagának.

Ezekből következik, hogy fordulatra van szükség, és a konfliktusokat is vállalni kell. Merjünk szembenézni azzal, hogy évek óta beteg az SZDSZ - mondta.

Bauer a koalíciós megállapodás újratárgyalását és a MeH-ben működő Horn Gábor vezette koordinációs államtitkárság megszüntetését is javasolta. Beszédét azzal zárta, hogy a változások végrehajtásához elnökké választása esetén a jelenlegi vezetőkre, Kuncze Gáborra, Magyar Bálintra is számítana.

Medgyessy: harmonikus a koalíciós pártok viszonya

Forrás: ORIGO
Medgyessy Péter is felszólalt

Az ország és a kormány érdeke is az, hogy az SZDSZ egy egységes, erős, sikeres párt legyen - hangoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök a szabad demokraták tisztújító küldöttgyűlésén.

A kormányfő jelezte: nem kíván beleszólni az SZDSZ vitáiba, ugyanakkor leszögezte, hogy a valódi, önálló érdekeket képviselő SZDSZ nélkül nem lett volna kormányváltás.

Medgyessy Péter szerint a két koalíciós párt között meglepően jó a harmónia és mint mondta, a szabad demokraták fontos tárcákat kaptak a kormányalakításkor.

A kormányfő kitért arra, hogy a kormány működése nem hibátlan, ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy tudnak korrigálni. Kiss Elemér lemondására utalva közölte: minden alkalommal ilyen gyorsan és határozottan fog eljárni.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről