Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ülésezik az SZDSZ ügyvivői testülete

Vágólapra másolva!
Vasárnapi megalakulása után csütörtökön újra ülést tart az SZDSZ ügyvivő testülete - tudta meg a Magyar Hírlap. Erre azután kerül sor, hogy a pártelnök kedden lemondta a szocialistákkal tervezett koalíciós egyeztetést, mert kiszivárgott, hogy az új összetételű ügyvivői testület milyen mandátummal indította el a delegációt. Közben Kuncze Gábor négyszemközt találkozott Medgyessy Péter kormányfővel. 
Vágólapra másolva!

A renitensek megfegyelmezése lesz az egyik témája az SZDSZ mai ügyvivői ülésének, miután kedden kiszivárogtatták, hogy milyen mandátummal megy a párt delegációja az aznapi koalíciós egyeztetésre - tudta meg a Magyar Hírlap. A megszellőztetett tervek miatt kedden az SZDSZ lemondta a találkozót. Ugyanakkor a lap úgy tudja, hogy Kuncze Gábor pártelnök kedden délután négyszemközt tárgyalt Medgyessy Péter miniszterelnökkel. Gál J. Zoltán kormányszóvivő nem cáfolta ezt az értesülést, hozzátette: a kormányfő és Kuncze igen gyakran találkoznak négyszemközt, hogy különböző kormányzati kérdésekben egyeztessenek.

A tárgyalási tervet nyilvánosságra hozók kínos helyzetbe akarták hozni Kuncze Gábort, aki az új összetételű ügyvivői testület alakuló ülésén nehezen képviselhetőnek nevezte a többség igényét, hogy a három EU-s posztból kettőt magának kérjen az SZDSZ.

Az MSZP és az SZDSZ koalíciós szerződésének módosítását az tette szükségszerűvé, hogy Kiss Elemér távozása miatt a kormányfő átszervezte a Miniszterelnöki Hivatalt, és egy tárca nélküli miniszteri posztot is létrehozott. Erre - a koalíciós partnerrel való egyeztetés nélkül - Juhász Endrét kérte fel. Kuncze Gábor ekkor úgy nyilatkozott, hogy már korábban közösen elhatározott lépések sorolódtak előbbre, azonban - lapinformációk szerint - ezek a lépések nem egyeznek meg az ügyvivői többség igényével.

Csőzik lemondott az fb-tagságról/itthon/20030305kuncze.html

A másik téma ma az ügyvivők állami vállalatokban betöltött szerepvállalása lesz. Ez Csőzik Lászlót és Ungár Klárát érintheti. Kuncze szerint Ungárnak el kell döntenie, hogy nem összeférhetetlen-e etikailag az ÁPV Rt.-nél viselt felügyelőbizottsági és a Nemzeti Autópálya Rt.-nél betöltött igazgatósági tagsága az üt-tagsággal. Ha igen, valamelyikről le kell mondania. Csőzik László szerdán be is jelentette, hogy lemond a Hungexpo Rt. felügyelőbizottságában betöltött tagságáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről