Kétezer magyar gázálarcot küldhetünk Törökországba

Vágólapra másolva!
Kétezer gázálarcot és védőruhát küldhetünk Törökországba egy kormányelőterjesztés szerint, amelyről szerdán dönt a kabinet - mondta az [origo]-nak Kovács László külügyminiszter. Ez lesz a magyar kormány felajánlása a NATO-kérésre. Ezeket az eszközöket a Tartalékgazdálkodási Igazgatóság készleteiből válogatják ki, ugyanis a honvédség csak néhány májkonzervet tudna küldeni.
Vágólapra másolva!
Elutasítja Magyarország a NATO eszközigényét/itthon/20030307meggazalarcot.html

Azt a javaslatot terjesztjük a kormány elé, hogy kétezer darab gázálarcot és védőruhát küld az ország a török polgári lakosság védelme érdekében - mondta Kovács László külügyminiszter az [origo]-nak, aki szerint nem volt semmiféle véleménykülönbség a honvédelmi és a külügyi tárca vezetése között a felajánlások ügyében. A gázálarcokat a tartalékfelszerelésből biztosítja a kormány - mondta Kovács László, aki hozzátette: a magyar polgári lakosság biztonsága semmivel sem csökken azáltal, hogy védruhákat és gázálarcokat küldünk Törökországba. Az előterjesztésről szerdán dönt a kormány.

A honvédelmi tárcának és a Magyar Honvédségnek nincsenek olyan nélkülözhető eszközei, amelyeket fel tudnának ajánlani a szövetségeseknek a készülődő Irak elleni háborúba és ennek kapcsán Törökország védelméhez, ezért a Tartalékgazdálkodási Igazgatóság készleteiből válogatják majd ki kormánydöntés esetén azokat az eszközöket, amelyek alkalmasak lehetnek - mondta a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója, Matyuc Péter az [origo]-nak. Hozzátette: gázálarcokról és hasonló védelmi eszközökről lehet szó. Ezeket az eszközöket meg kell vásárolni, így a kormánynak arról is döntenie kell, hogy melyik tárca vagy intézmény forrásából finanszírozzák mindezt.

A NATO először AWACS-gépeket és Patriot-rakétákat kért a tagállamaitól, ám jeleztük, hogy nem rendelkezünk ilyen felszereléssel - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A második körben a polgári lakosság védelmét szolgáló eszközöket kértek Magyarországtól, ezekről (vegyvédelmi ruhák, maszkok és gázálarcok) szerdán dönt a kormány - mondta a miniszter.

Magyarország a taszári bázis átengedésével, valamint a légtér és vasútvonalak használatának engedélyezésével tett eddig eleget a szövetségesi kötelezettségeinek.