Vágólapra másolva!
Az újpesti önkormányzat felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Legfőbb Bírósághoz a rákospalotai szemétégetővel kapcsolatban hozott ítélet miatt, ugyanezt fontolgatja a másik fél is. Az újpestiek azzal nem értenek egyet, hogy az égetőmű még egy évig üzemelhet, az üzemeltető pedig azt vitatja, hogy káros anyagokat bocsátana ki az erőmű.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróságnál felülvizsgálati kérelmet nyújt be az újpesti önkormányzat a Fővárosi Bíróság rákospalotai szemétégetővel kapcsolatos ítélete miatt - mondta Derce Tamás polgármester, aki hozzátette: a bíróság megállapította, hogy az égetőmű jogsértően, birtokháborító módon működik. Az ítélet tartalmazza azt is, hogy füstgáztisztító hiányában a kibocsátott mérgezőanyagok veszélyeztethetik az egészséget. A polgármester érthetetlennek tartja, hogy mindezen megállapítások után a bíróság miért döntött úgy: még egy évig működhet az égetőmű.

A Fővárosi Bíróság kedden úgy döntött, hogy a szemétégető további egy évig működhet. Az FB osztotta az elsőfokú ítélet azon álláspontját, hogy a levegőszennyezéssel megvalósult a birtokháborítás, s megszüntetése érdekében indokolt az égetőmű leállítása. Ugyanakkor a másodfokú bíróság arra is utalt az ítélet kihirdetésekor, hogy túlzottan rövid a birtokháborítás megszüntetésére első fokon megszabott ez év március 31-i határidő. A Fővárosi Bíróság szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy döntése nem pótolhatja a környezetvédelmi engedélyeket.

E döntés követően szerdán Újpest polgármestere az MTI-nek leszögezte, hogy egy jogállamban a jogsértő állapotot a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni. Derce Tamás cáfolta Vajda Pál főpolgármester-helyettes ez ügyben tett nyilatkozatát, s azon a véleményen volt, hogy az szemétégetőt jogszerűen nem lehet egy éven belül újraindítani. Kifejtette, hogy a környezetvédelmi főfelügyelőség másodfokú határozata arról rendelkezett, hogy 2003. március 31-vel le kell állítani az égetőt környezetszennyezése miatt. Hozzátette: ezt a 2001-ben hozott határozatát a főfelügyelőség jogszerűen nem változtathatja meg, mivel a törvény szerint erre csak a határozathozatalt követő egy éven belül van lehetősége. Abban az esetben pedig, ha újból elsőfokú környezetvédelmi eljárás indul, s az engedélyezné az égetést, fellebbezést nyújtanak be, amelynek jogerős bírósági eldöntéséig nem üzemelhet az égető. Derce Tamás megjegyezte, a Fővárosi Bíróság ítélete - amelyet szerinte többnyire hibásan értelmeznek az arról nyilatkozók - arra is lehetőséget nyújt, hogy kártérítési perek induljanak a környezetszennyezés miatt.

A hulladékégetést akkor indítják újra, ha megkapják a környezetvédelmi hatóság engedélyét, amit tavaly decemberben megkértek - mondta Bánhidy János, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. rákospalotai szemétégetőjének főmérnöke. A felügyelőség által márciusban kért hiánypótlást április elején teljesítették, s így már csak az engedélyre várnak, amit reményeik szerint a jövő héten megkaphatnak. Ennek birtokában az égetőmű három napon belül újraindulhat - tette hozzá.

A főmérnök úgy tudja, hogy a társaság vezetése vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fordul felülvizsgálati kérelemmel. A Fővárosi Bíróság megállapításainak jó részét vitatják, így például azt, hogy az égetőmű egészségkárosító hatású lenne - szögezte le.