Láncfűrész, maflás és értelmező szótár a gyerekeknek

Vágólapra másolva!
Ki a pofont, ki az odafigyelést, ki pedig a teljes őszinteséget tartja a legjobb gyereknevelési módszernek. Van olyan szülő is, aki szerint semmi nem segít, a gyerekek egyszerűen nevelhetetlenek. Az [origo] gyereknevelésről szóló fórumában gyakorló szülők osztják meg egymással siker- és kudarcélményeiket. A szakemberek szerint ugyanakkor nevelhetetlen gyerek nincs, csak a megfelelő utat kell megtalálni a lelkéhez.
Vágólapra másolva!

"Legcélszerűbb és legegyszerűbb a maflás! Nem kell hozzá sokat magyarázni, mégis érthető, mert a nagyságán mérhető a stikli súlya!" - olvasható az [origo] "Hogyan nyesegessük a kölyök vadhajtásait" című fórumában. Az oldalon gyakorló szülők osztják meg egymással gyereknevelési tapasztalataikat.

Sokan sikerekről számoltak be a fórumban. "Egyetlen megoldást találtam, a legteljesebb őszinteséget. Úgy élek a ma már húszéves fiam és 17 éves lányom mellett, mint felnőtt barátjuk, aki megosztja velük a jó és rossz sorsát egyaránt. Nem titkolom előttük sem a bosszúságomat, sem az örömömet" - írja janeausten3066. Szerinte még az sem baj, ha gyerekek ettől kevésbé tisztelik a szülői tekintélyt. Mint írja, "a szó hagyományos értelmében vett tekintélyem nincs előttük - előfordul, hogy simán lehülyéznek - de szeretnek, becsülnek, és valahol értékelik azt a nem is kis teljesítményt, hogy minden anyagi és egyéb nehézség dacára azért sikerült fenntartanom a családot, felnevelnem, taníttatnom őket".

Gabcsók1 szerint a legfontosabb a példamutatás. Szerinte a gyerek előtt nem szabad káromkodni, és nem állíthatják be magukat a szülők tévedhetetlennek. Ha valamit például nem tud, akkor együtt nézik meg az értelmező szótárban a gyerekkel. "Mindent én sem tudhatok. Sőt. Még esendő is vagyok. Ha igaza van, még azt is elismerem" - írja.

Nem a sikerélmények azonban a gyakoriak. "Szerintem egy gyereket nem lehet nevelni" - vélekedik Spoli. "Kontrollálhatatlan. Idomítani lehet persze, arra megvannak a jutalmazás, büntetés hagyományos módszerei, amik vagy bejönnek, vagy nem. De én a nevelésben nem hiszek. Az én kölykeim tökre neveletlenek, soha nem neveltem őket".

A többség hasonló helyzetben van gyerekeivel. Privát Emil szerint "ha a kölyök már rászokott egy, vagy több illúzió kergetésére - amiben örömét leli, arról nehéz lebeszélni vagy kizökkenteni, akár a drogról a drogost. Ha van merész vágya - márpedig kell lennie, ha egészséges -, aligha érdekli, amit mondunk, nagy bölcset játszva."

"Az esetek 70%-ában a metszőollót keressük. Én szeretném, ha mindkét gyerekemen lenne vadhajtás, mert ez alkotja az ember egyéniségét, de a nagyfiam egy kicsit túlburjánzott" - panaszkodik Tempera. "Az én bicskám már többször beletörött a nyesegetésbe. Az én gyerekemhez már lombfűrész kell" - vallja be Unique. Petrochello pedig - mint írja - már láncfűrésszel próbálja levagdosni gyereke vadhajtásait.

A pszichológusok szerint ugyanakkor nevelhetetlen gyerek nincs. Sipos Lilla, nevelési tanácsadással is foglalkozó pszichológus szerint minden gyereknél meg lehet találni a lelkéhez vezető utat, de ez minden esetben személyes recept. Ugyanakkor Sipos szerint vannak általános elvek is. Mint az [origo]-nak elmondta, sem a passzív, sem az aktív agresszió nem vezet eredményre a nevelésben. Sipos szerint előfordulhat ugyan, hogy pofonokkal le lehet szoktatni egy gyereket bizonyos rossz szokásokról, de a fizikai és a lelki - szeretetmegvonás, túlzott büntetés - bántalmazásnak is annyi káros mellékhatása van, hogy nem éri meg ezeket a módszereket alkalmazni. Az agresszió viszontagressziót szül, ami valamilyen módon kiszabadul - mondta.

Sipos úgy vélte, hogy a gyereknevelésben a figyelemnek van a legnagyobb szerepe. A pszichológus szerint akkor lehet hatékonyan leszoktatni a gyerekeket rossz szokásaikról, ha alternatívát mutatunk nekik. Ha a gyerek le van kötve, foglalkozik vele a szülő, akkor nincs ideje rossznak lenni - mondta. Sipos ugyanakkor elmondta, jellemző probléma, hogy a szülők nem tudnak mit kezdeni gyerekeikkel, mert egyre kevesebb idejük jut rájuk. Ha pedig mégis van szabadidejük, azt sem a gyerekkel töltik el - vélekedett a pszichológus.

Persze vannak praktikus gyereknevelők is. A fórum egyik hozzászólásában a következő olvasható: "Miért kéne nyesegetni? Honnan tudjam egyáltalán, hogy vadhajtás-e, amit nyesegetni akarok? Én egyszerűen békén hagytam a gyerekeimet".