Ombudsman: szabályosan bontatták le a Citadella teraszát

Vágólapra másolva!
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa állásfoglalása szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) valamennyi jogi eszközt igénybe vett, hogy a Citadella területén engedély nélkül teraszt építtetett cég ellen eljárjon, és a hivatal szabályszerűen járt el az ügyben - mondta Varga Kálmán, a KÖH elnöke. A teraszt tavaly bontották le a hatóság buldózerei.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból indított vizsgálatot a Citadella-terasz elbontatása érdekében tett KÖH-intézkedésekről, határozatokról - emlékeztetett az előményekre Varga Kálmán. A KÖH elnöke felidézte, hogy a Citadella 4-U Kft. minden szakmai és hatósági engedély nélkül épített fel kávézóteraszt és illemhelyet tavaly a Citadella lődombján. A KÖH 2002. júliusában határozatot hozott arról, hogy az építmények nem maradhatnak fenn, és felszólította a kft.-t a bontásra. A Citadella 4-U Kft. ugyan megkezdte a munkálatokat, de egy idő után leállt velük, így a Gellért-hegy oldalára telepített létesítményeket végül a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) - mint az állami tulajdonú Citadella kezelője - bontatta le.

A kft. bíróságon támadta meg az építménnyel kapcsolatban született határozatokat. A terasz bontásáról a Legfelsőbb Bíróság hozott döntést - idézte fel az egy évvel ezelőtt történteket a KÖH elnöke. Varga Kálmán az ombudsman megállapításait sorolva elmondta: a KÖH az ügyben a rendelkezésére álló valamennyi jogi eszközt igénybe vette az engedély nélküli építtetővel szemben, lehetőségeit következetesen és eredményesen alkalmazta. A hivatal az eljárás során figyelembe vette mind a műemlékvédelmi, mind az államigazgatási eljárásról szóló jogszabályok rendelkezéseit - sorolta. A KÖH elnöke közölte, hogy Lenkovics Barnabás a vizsgálat során megállapította: a hivatal intézkedései nem okoztak "alkotmányos jogokkal összefüggő visszásságot".

Az MTI információi szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa - aki valamennyi az ügyben érintett és eljáró szereplő ténykedését vizsgálta - a XI. kerületi önkormányzatot és a XI. kerületi rendőrséget elmarasztalta "hatásköri túllépésért". Varga Kálmán utalt arra, hogy az ombudsman ajánlása szerint bizonyos mértékben gyorsítani kellene a KÖH eljárását a hatáskörébe tartozó ügyek vizsgálata során.

Lenkovics Barbanás kezdeményezi a kulturális miniszternél és a KVI-t felügyelő pénzügyminiszternél, hogy gondoskodjanak arról: az állam tulajdonából ki nem adható műemlékeknek, így a Citadellának is kizárólag olyan kezelője, használója legyen, aki a vagyont, lényegében az állampolgárok természeti és kulturális örökségét nem veszélyezteti - mondta el a KÖH elnöke. A hivatal évente harmincnyolcezer üggyel foglalkozik, és csak a legvégső esetben szabnak ki bírságot. Az idei évben a hivatal által kiszabott kulturális, műemléki bírságok összege még nem érte el a 70-80 millió forintot.