PSZÁF-törvény: Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul a parlament által elfogadott úgynevezett PSZÁF-törvény ügyében. A hétfőn megszavazott törvény szerint átalakítják a PSZÁF vezetését, és ezzel Szász Károly elnököt hivatali ideje lejárta előtt leválthatja a kormány. Megszűnik ugyanis a felügyelet egyszemélyi irányítása, elnök helyett öttagú tanács  irányítja majd a bankfelügyeletet. Emellett létrehoznak egy főigazgatói posztot. A pénzügyi kormányzat még nem döntötte el, kit látna szívesen a főigazgatói székben, 6-8 bankvezető is esélyes a posztra.
Vágólapra másolva!
Szász Károly visszahívását tervezik/politika/20030819szasz.htmlÖsszefoglaló a kormány és Szász Károly közötti konfliktusról

Varga Mihály, a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a PSZÁF-törvény hétfői esti megszavazása miatt. A jogszabály ugyanis az ellenzéki párt szerint nem összeegyeztethető az európai normákkal, célja Szász Károly eltávolítása.

Varga Mihály azt mondta, a nyugati lapok a "lex Szász-ügyet" úgy kommentálják, hogy a felügyelet által feltárt bankbotrány szálai elérnek a "szocialista Medgyessy Péter kormányáig". Varga szerint az EU külügyi bizottságának elnöke felháborítónak nevezte a módosítást, ráadásul az OECD vezetői is kifogásolták azt.

Veres János pénzügyi államtitkár egy másik keddi sajtótájékoztatóan azt állította, hogy az Európai Unió illetékes szerveivel egyeztettek a törvényjavaslat megszövegezésekor és a parlamenti vita után is.

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Fidesz akciójával kapcsolatban azt mondta, a parlamenti vita során azért módosítottak a szöveg több pontján is, hogy minden igényt kielégítsen a jogszabály. Katona szerint azonban mindenkinek joga van ahhoz, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon. Elmondta azt is, hogy az MSZP nem tart attól, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök nem írja alá a törvényt. Szerinte ugyanis a PSZÁF-törvényt úgy szövegezték meg, hogy ne legyen oka a köztársasági elnöknek visszaküldeni azt a parlamentnek.

Schillinger Erzsébet, a köztársasági elnök sajtófőnöke az [origo] kérdésére közölte, hogy Mádl Ferenc még nem tanulmányozta a törvény szövegét, ezért egyelőre még nem döntött arról, hogy aláírja-e.

Orbán Viktor a törvény megszavazása után közölte, hogy szerinte nem pártpolitikai ügy Szász eltávolítása. A Fidesz elnöke elsősorban az emberek bankba tett pénzének biztonságát félti. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke azt hivatott elsősorban garantálni, hogy a betétesek pénze biztonságban legyen - mondta a pártelnök a Fidesz-frakció ülését követően az MTI-nek adott nyilatkozatában.