Kísérleti őssejtbank indul

Vágólapra másolva!
Kísérleti őssesjtbankot hoznak létre a Hematológiai Intézetben, hogy az itteni tapasztalatok alapján egy év múlva kialakítsák a köldökzsinórvér-mintákra vonatkozó egységes szabályokat. Az intézetben először száz kísérleti mintával dolgoznak, egyelőre nem tudják fogadni azokat a szülőket, akik tároltatni szeretnék gyerekük köldökzsinórvér-mintáját.
Vágólapra másolva!

Kísérleti őssejtbankot hoznak létre az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) Hematológiai Intézetében. Az egy évig tartó kísérletben száz mintán dolgoznak a kutatók, hogy később az itt szerzett tapasztalatok alapján alakítsák ki a köldökzsinórvér-mintákra vonatkozó egységes szabályokat. Az intézet tudományos kutatásra kapott engedélyt, az őssejteket nem használják fel, hanem várhatóan megsemmisítik őket a kísérlet végén. A kutatás során arról szeretnének meggyőződni, hogy a köldökzsinórból nyert őssejtek valóban helreállítanak-e bizonyos vérképzési rendellenességeket.

A köldökzsinórvérből származó őssejtekre vonatkozó szabályozás az év második felében kerül a parlament elé - mondta Kereszty Éva, az egészségügyi minisztérium főosztályvezetője. A szabályozás elsősorban azt preferálja majd, hogy a mintát a közösség számára ajánlják fel, de lehetővé teszi majd a saját célra történő felhasználást is. Az eddigi tapasztalatok szerint csekély az esélye annak, hogy a levett őssejteket ugyanannak az embernek adják vissza, ezért az nem valószínű, hogy állami támogatás jár majd annak, aki kizárólag a saját gyerekének szeretné tároltatni az őssejteket.

A Sejtbank Kft. 2002 január óta vállalja, hogy meghatározott összegért külföldre szállíttatja és ott tároltatja az újszülöttektől levett köldökzsinórvért. Az eltelt két év alatt - az itthoni szabályozatlanság miatt - csak megszakításokkal tudták végezni a munkát, de 2002 januárja óta ezernél is több minta szállítását és tároltatását vállalták. 2003 júliusa óta folyamatosan szállítják a mintákat Belgiumba, ahol egy laboratóriumban 20 évig vállalják a tárolást - mindez néhány ezer forint híján 300 ezer forintba kerül a szülőknek. A Sejtbank csak saját célú eltárolással foglalkozik, tehát ezeket a mintákat kizárólag azok a gyerekek kaphatják meg, akiktől a mintát levették. A belga laboratóriumban évek óta tárolják a több európai országból érkező mintákat, egyelőre egy esetben volt rá példa, hogy saját őssejtjeivel kellett kezelni egy gyereket, ez a kezelés jelenleg is tart - mondta az [origo]-nak Merhala Zoltán, a Sejtbank Kft. vezetője.

Az üzleti tevékenység beindulása után döntött úgy a szaktárca, hogy szabályozza a köldökvér levételének, szállításának és felhasználásának körülményeit. A beavatkozásra jelenleg csak azok az intézmények jogosultak, ahol a szülészeteken biztosítani tudják a hematológiai szakmai feltételeket is. Az országban négy kórház kapott erre engedélyt - köztük az OGYK.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományos kísérletnek minősítette az őssejt gyűjtését és tárolását, de elfogadta az OGYK kutatási tervét, mely egyéves kísérleti munkára vonatkozott. Ha a tanács sikeresnek ítéli a kísérletet, megkezdheti működését a valódi őssejtbank.

A köldökzsinórvérből nyert őssejteket elsősorban a vérképző szervek betegségeinek gyógyítására használják, főként csontvelő-átültetéseknél. A köldökzsinórban sok őssejt található, amelyek vérbankban tárolva nemcsak a donor gyógyítására, hanem mások kezelésére is használhatók. A köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználása jelenleg is fejlődő terület, hátrányaként már ismert, hogy csak bizonyos testsúly - körülbelül 20 kg - alatt adható be hatékonyan - mondta Pálóczi Katalin, az OGYK szakmai igazgatója.