Vajda felelősségét feszegetik

Mellőzné Vajda Pál főpolgármester-helyettes munkáját az SZDSZ, amíg le nem zárul a kábelbotrány vizsgálata. Az MSZP azonban hallani sem akar arról, hogy Vajdát végül is kitiltsák a kabinetértekezletekről, vagy elküldjék szabadságra.

Kitiltaná a városvezetői értekezletekről Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettest az SZDSZ a kábelbotrány vizsgálatának végéig. A szabad demokraták bizalmatlanok Vajda Pállal szemben, amíg be nem bizonyosodik az MSZP-s politikus ártatlansága az ügyben. Ez derült ki a több mint egy hónap után újra összehívott csonka kabinetértekezleten. Az ülésen csak a kábelügyről tárgyaltak, és Vajda Pált sem hívták meg rá.

Bőhm András, a szabad demokraták frakcióvezetője szerint mindenképp meg kell várni a vizsgálat végét, addig nem szabad állást foglalni Vajda ügyében. Ugyanakkor Bőhm megérti a szocialista politikussal szembeni bizalmatlanságot is. Az MSZP hallani sem akar Vajda időszakos mellőzéséről, illetve szabadságra küldéséről. Budapest működőképessége érdekében szükség van a munkájára - mondta Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője.

Az ügy lényege, hogy a főváros nem tudja megpályáztatni 2-3 milliárd forint értékűre becsült, 300 kilométer hosszú föld alatti csőrendszerét, mert közművállalata, az FKF Rt. előnytelen szerződést kötött az Elmű Rt.-vel, az önkormányzat tudta nélkül. Az áramszolgáltató így üzleti céljaira hasznosíthatja a főváros vagyonát. Vajda Pál azonban állítja, szó nincs vagyonvesztésről.

Fővárosi képviselők szerint Vajda Pált mindenképpen felelősség terheli a kábelbotrányban. Ha a főpolgármester-helyettes nem tudott a fővárosra nézve hátrányos szerződés aláírásáról, azért, ha pedig tudott róla, akkor azért. Az MSZP azonban egészen más súlyúnak tartja a kétféle felelősség kérdését. Voltak más hasonló ügyek, és akkor nem ingott meg a bizalom a hibázóban - jegyezte meg Gy. Németh Erzsébet. A szocialisták most Demszky Gábor döntésére várnak.

Ma új fordulatot vehet a kábelbotrány, ugyanis megérkezik az Elmű Rt. küldöttsége Atkári János főpolgármester-helyetteshez megbeszélni a vitás kérdéseket. A főváros semmisnek tekinti a kábelhálózat hasznosításáról szerintük jogtalanul kötött szerződést. Az Elműt viszont nem érdekli az önkormányzatnál dúló politikai belháború. Ha nem sikerül egyezségre jutniuk a feleknek, akkor a főváros pert indít az áramszolgáltató ellen.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: