Az MSZP elnökségének javaslatával szemben a párt parlamenti képviselői azt szeretnék, ha külön kongresszuson döntenének a miniszterelnök-jelöltről és a listán jelölt politikusokról. Nagy Sándor frakcióvezető szerint nem merült fel olyan személy miniszterelnök-jelöltnek, akinek lehetséges kiválasztásáról ne írt volna már korábban a sajtó.

Hétfőn és szerdán is több órán át tanácskoztak a szocialista frakció képviselői. A párt vezetői múlt vasárnap arra kérték az országos választmány tagjait, hogy június 30-ára pártkongresszust hívjanak össze. Az elnökség tervei szerint e kongresszuson döntenének a küldöttek a miniszterelnök-jelölt személyéről és a párt országos listájáról is. Ezzel szemben a képviselők többsége azt szeretné, ha a két kérdésről külön kongresszust tartana a párt.

A frakció tagjai egy későbbi időpontra tolnák az országos lista összeállítását. A miniszterelnök-jelölt megnevezése már egy éve vitatott kérdés az MSZP-ben, a párt elnöksége és a képviselők is egyetértenek abban, hogy nyár elejére a pártnak döntenie kell. Nagy Sándor frakcióvezető szerdán azt nyilatkozta, a képviselők tárgyaltak a jelölt személyéről is, de új név nem merült fel. Korábban Németh Miklós, Kovács László, Medgyessy Péter került szóba mint lehetséges miniszterelnök-jelölt. Az utóbbi időben komoly belső feszültségeket okozott a pártban a jelölt személyéről szóló vita, elsősorban Kovács László pártelnök és az Angliából közelmúltban hazatért Németh Miklós hívei között. Medgyessy csak a közelmúltban vált lehetséges kormányfőjelöltté.

Nagy Sándor azt mondta, a szocialistáknak el kell kezdeniük a kampányt a jövő tavasszal tartandó választásokra, mert a kormány szerinte már megkezdte saját kampányát. Nagy szerint a párt meghatározó politikusai arra készülnek, hogy teljes legyen a konszenzus a miniszterelnök-jelölt kiválasztásakor. Hozzátette, hogy nem igazak a hír, miszerint a párt szocialista platformjának képviselői szerdán Németh Miklóssal tárgyalnak arról, hogy vállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget.

(MTI)

Ajánló: