Szájer nem határolódik el Óbuda polgármesterétől

Szájer József levélben válaszolt a Habeas Corpus megkeresésére. A jogvédő szervezet azt a kérte Fidesz frakcióvezetőjétől, hogy pártja nevében bírja rá a Sziget szervezőit, bontsák fel az Óbuda polgármesterével kötött diszkriminatív szerződést. Szájer a konkrét ügyben nem volt hajlandó véleményt mondani, csak annyit közölt, hogy Magyarország jogállam, ahol mindenki számára biztosított az egyesülési, a gyülekezési és a szólásszabadság mindaddig, amíg ez mások alapvető jogait nem sérti.

A Habeas Corpus nyílt levelet írt Szájer Józsefnek, a Fidesz országgyűlési frakciója vezetőjének - "akinek a szervezet szerint széles körben ismert a szexuális kisebbségek egyenjogúsága melletti személyes elkötelezettsége" -, hogy pártja nevében bírja rá a Sziget szervezőit annak a szerződésnek a felmondására, ami kitiltja a melegeket a Szigetről.
Szájer nem volt hajlandó konkrét véleményt mondani az ügyben.

- A konkrét megkereséssel kapcsolatban frakciónk nem alakított ki álláspontot, hiszen az Országgyűlés jelenleg nyári szünetet tart - írja Szájer József. Levelében rögzíti: a képviselőcsoportnak vagy a Fidesznek mint pártnak a vitatott ügyben nincs hatásköre.

- A kerület polgármestere nem tagja sem a frakciónak, sem a Fidesznek. Az önkormányzat és a kft. között létrejött szerződés magánjogi megállapodás - áll a nyilatkozatban. Végül a politikus hozzátette: képviselőcsoportjuk "főként a törvényhozással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik".

Szájer ugyan a konkrét ügyben nem foglalt állást, ám általánosságokban az emberi jogok érvényesítése mellett érvelt.

"Magyarország jogállam, ahol mindenki számára biztosított az egyesülési, a gyülekezési és a szólásszabadság mindaddig, amíg ez mások alapvető jogait nem sérti. Jogsérelem esetén a szükséges jogi eszközök minden magyar állampolgár számára rendelkezésre állnak - olvasható Szájer levelében.

Deutsch Tamás, a Fidesz egyik alelnöke azt nyilatkozta, hogy szerinte nem ütközik az alkotmányba, hogy Óbuda polgármestere megtiltotta, hogy homoszexuális felvilágosító programok legyenek a Szigeten.

[origo]