Több tonna lejárt minőségű és szabálytalanul kezelt hús és húskészítmény forgalmazását tiltották meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakemberei szeptemberi országos ellenőrzésük során. Az Auchanban a forgalmazott húsok 80 százaléka volt lejárt minőségű, míg a többi nagyobb üzletlánc húsosztályán ez az arány 30 százalék körül mozgott. Egy téves közlés alapján az [origo]-n is az jelent meg, hogy a Cora áruházban volt a forgalmazott húsok 80 százaléka romlott, rövidesen azonban kiderült, hogy az Auchanról van szó. Ezért magunk és a hírt kiadó HavariaPress nevében elnézést kérünk.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FF) munkatársai a vizsgált 766 üzlet közel háromnegyedénél találtak valamilyen szabálytalanságot a húsok és a húskészítmények forgalmazási körülényeinél. Az eladók sok esetben nem fordítanak kellő figyelmet az áruk fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési határidejére, elhanyagolják az áru megérkezésekor előírt minőségi ellenőrzést, nem megfelelően kezelik a gyorsfagyasztott termékeket, és gyakran engedély nélkül árusítanak előre ledarált húst. Az FF munkatársai kezdeményezésére a higiénés állatorvosok két tonna lejárt szavatosságú, és három tonna nem megfelelően kezelt fagyasztott húst foglaltak le és intézkedtek megsemmisítéséről.

Az üzletek közül az Auchan áruházlánc húsosztályán találták a legtöbb lejárt minőségű árut, az itt forgalmazott húsok 80 szazaléka nem volt megfelelő minőségű. A többi nagyobb kerskedelmi láncnál, és a kisebb üzletekben ez az érték 20-40 százalék között mozgott. A legkevesebb lejárt minőségű húsra és húskészítményre - kevesebb mint 10 százalék - a Profi üzleteiben bukkantak.

Az ellenőrzés során kiderült, kiemelkedően sok szabálytalanság történt a Pest megyei üzleteknél, itt az összes kereskedelmi egységnél találtak valamilyen hiányosságot az ellenőrök. Jelentős menyiségű szabálytalanságot állapítotak meg még Bács-Kiskun (93,6%) és Baranya (91,4%) megyében is.

A felügyelők összesen 244 esetben róttak ki minőségvédelmi és 91 esetben fogyasztóvédelmi bírságot, összesen körülbelül 30 millió forint értékben. Közel négymillió forint értékű árunál megtiltották további forgalmazását, 5,4 millió forint értékű árunál pedig feltételekhez kötötték az eladást.

[origo]

Korábban:

Romlott húst is árusítanak a nagy üzletláncok

Ajánlat:

Fogyasztói jogok