A főváros két kerületében és a főbb utakon ősztől SMS-ben lehet fizetni a parkolási díjat. A tervek egyelőre nem szólnak arról, hogy más kerületekben is bevezessék az újítást.

A tervek szerint ősztől SMS-ben is lehet fizetni parkolási díjat Budapest IX. és XIII. kerületében, továbbá a főváros tulajdonában lévő utakon. Az ötlet az ezeken a területeken működő parkolási társulástól származik. Ha az újítást bevezetik, akkor a parkoló autósnak nem kell az automatánál jegyet váltania, ez egy SMS elküldésével helyettesíthető.

A szolgáltatást bármelyik telefontársaság előfizetői igénybe vehetik. A parkolóőrök pedig ellenőrizni tudják majd, hogy egy parkolócédulával nem rendelkező autós bejelentkezett-e telefonon. Az SMS-ben fizetett díjaknál is - mint ahogy a parkolóóráknál - két óránként lehet újra fizetni. A számlaadás a mostani rendszerhez hasonlóan fog működni, azaz utólag be lehet menni az illetékes társasághoz.

Az új rendszer bevezetésének legkorábbi időpontja szeptember, de lehet, hogy néhány hónapot is igénybe vesz a kidolgozása. Az ötlet Budapest más kerületire való kiterjesztését egyelőre nem tervezi a társaság, de hosszú távon elképzelhető, miután a főváros célja a parkolási rendszer egységesítése.

A parkolási rendeletet jogilag felülvizsgáló Fővárosi Közigazgatási Hivatal szakértője, Földvári Béla szerint az SMS-ben fizethető parkolási díjnak jogi akadálya nincs, de a gyakorlati kivitelezés kétséges.

Jövőre változhat a parkolási rendelet

2003 februárjában léphet hatályba legkorábban a módosított parkolási rendelet. A Fővárosi Önkormányzathoz az új szabályok hatályba lépése óta folyamatosan érkeznek a visszajelzések a rendszer hibáiról, és a Fővárosi Közigazgatási Hivatal is megállapította, hogy a rendelet több pontja is jogsértő vagy szakmai szempontok alapján rossz. A választásokig azonban már kevés az idő a rendeletmódosításhoz - nyilatkozta az [origo]-nak egyhangúan a közigazgatási hivatal és a főváros szakértője.