Felgyorsultak a helyreállítási munkálatok a Cserehát, a Rakaca-völgy és Halmaj térségében, miután az elmúlt 24 órában nem hullott jelentős mennyiségű csapadék. A térség 48 településén keletkeztek jelentős árvízkárok.

Radványi László ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint a javuló helyzet ellenére továbbra is 33 településen 556 épület van veszélyben. Csaknem 300 épületről megállapították a szakértők, hogy erősen sérültek, 11 épület összeomlott.

A szükséglakásokban, középületekben, iskolákban az árvíz során 12 településről kiköltöztetett 183 lakosból csütörtökön délutánig 103-an már visszatérhettek megrongált, de biztonságosnak ítélt otthonaikba, nyolcvanan pedig tovább várják a visszatérés lehetőségét.

 Radványi elmondta, hogy az elárasztott területek, épületek, pincék vízmentesítését, szivattyúzását továbbra is végzik a megyei hivatásos tűzoltók, a megyei ÁNTSZ szakemberei pedig jól haladnak a fertőtlenítési munkákkal.

 A térségbe a karitatív szervezet adományai folyamatosan érkeznek, az arányos elosztásról a helyi önkormányzatok gondoskodnak.

 A különböző szakértői vélemények szerint 150-500 millió forintos kár keletkezett, árvízkárok pontosítása folytatódik.