Az ügyészség szerdán megkapta a rendőrség előterjesztését a Millenáris Kht. volt vezetőjének előzetes letartóztatásáról. Berkecz Máriát kedden vették őrizetbe különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. A kht. jelenlegi vezetője egy hete tett feljelentést a társaság korábbi gazdálkodása miatt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják a Millenáris Kht. volt vezetőjét. Berkecz Máriát ezért kedden őrizetbe is vette a rendőrség. Előzetes letartóztatásáról szerdán előterjesztést küldött a rendőrség a Fővárosi Főügyészségnek - mondta az [origo]-nak Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója.

Garamvölgyi László tájékoztatása szerint a kht. gazdálkodásával kapcsolatos nyomozás során megvizsgált adatok és iratok alapján felmerült, hogy az okozott kár akár több száz millió forint is lehet. A nyomozás azután indult, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt szeptember 24-én feljelentést tett Mizsei Zsuzsa, a Millenáris jelenlegi vezetője. Mizsei szerint a kht. vagyonából - az előző kormány alatt - 1 milliárd forint veszett el.

Berkecz Máriát a múlt héten már kihallgatták gyanúsítottként az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni igazgatóságán, ám akkor még nem a kht. gazdálkodásával, hanem indokolatlanul magas végkielégítésével kapcsolatban merült fel a hűtlen kezelés gyanúja, melynek kárértéke 32 millió forint.

A Millenáris Kht. volt vezetője nem sokkal a tavaszi választások után távozott posztjáról. A helyére újonnan kinevezett Mizsei Zsuzsa akkor ígéretet tett, hogy felülvizsgálja a társaság pazarlónak vélt gazdálkodását. Az iratok és szerződések áttekintése során számos fölösleges, illetve túlságosan költséges megállapodásra bukkantak. Az egyik ilyen emlékezetes példa volt, a halakat etető alkalmazott havi 120 ezer forintos fizetése, de egyebek mellett kiderült, hogy 2001 ősze óta félmilliárd forintot költöttek filmkészítésre, folyamatosan 45 hosszteszt foglalkoztattak, valamint hogy havi 700 ezer forintot fizettek egy cégnek csak azért, hogy az ajándékbolt bor- és mézkínálatát ellenőrizze, és kiválogassa a könyvkínálatot.