Sztrájkolnak a Szeged Televíziónál

Sztrájkba kezdtek hétfőn a Szeged Televízió külsős munkatársai, mert hónapok óta nem kaptak fizetést. Eközben a kisebbségi tulajdonos, a városi önkormányzat által alapított közhasznú társaság igazgatója felszámolási eljárást indíttatott a Szeged Televízió Kft. ellen, miután nem tudta behajtani 6 millió forintos kintlévőségét.

Bizonytalan ideig nem készül saját műsor a Szeged Televízióban a mintegy 40 külsős műsorkészítő hétfőn kezdődött munkabeszüntetése miatt.

Szemenyei Sarolta, a tévé egyik tulajdonosa, a Szegedi Ifjúsági Ház Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kht. a közelmúltban felszámolási eljárást indíttatott a Szeged Televízió Kft. ellen, miután nem tudta behajtani mintegy 6 millió forintos kintlévőségét.

Az ügyvezető szerint az önkormányzati tulajdonú ifjúsági ház kht. a televízió vagyonának 50 százalékban, a szavazati jognak pedig 25 százalékban tulajdonosa. A kft. fő tulajdonosa a szegedi Partiscum 2000 Kft. Az igazgató szerint egy közhasznú és egy nyereségorientált társaság együttműködése nem lehet harmonikus, ezért a kht. megszabadulna a számára évek óta ráfizetéses televíziótól.

Botka László polgármester (MSZP) nyilatkozatában tudatta: számára is egyértelműen kiderült, hogy az előző, fideszes városvezetés erőltetett "kísérlete" a Szeged Televízió privatizációjára morálisan, szakmailag és pénzügyileg egyaránt kudarcot vallott. A polgármester szerint tarthatatlan, hogy a városi televízió közpénzen működik, ugyanakkor többségi magántulajdonban van. Botka László ezért felszólította a Partiscum 2000 Kft.-t: a városi közszolgálati televíziózás helyreállítása érdekében működjön közre, hogy a tévé újra a város 100 százalékos tulajdonába kerüljön - áll a nyilatkozatban.

A Partiscum kft. vezetőjét az MTI nem tudta elérni. A szegedi központú Telin Televízió főszerkesztője, Pavlovits Miklós közölte az MTI-vel, hogy önköltségi áron felajánlotta eszközparkjukat, tárgyi és szellemi kapacitásukat a közszolgálati műsorok továbbvitelére. Az ifjúsági ház kht. ugyancsak kész besegíteni a műsorgyártásba készülő ifjúsági tv-stúdiójuk technikai eszközeivel.

A televíziós újságírók azért szüntették be a munkát, mert - szerintük - nem biztosítottak a  műsorkészítés műszaki, anyagi és erkölcsi feltételei, a közszolgálatot pedig morálisan ellehetetlenítette a vezetés.