Nem lesz kapható drogteszt a patikákban, az egészségügyi államtitkár szerint ugyanis az otthon is használható tesztekkel csak a rendszeres kábítószerfogyasztást lehet kimutatni, az alkalmi drogosokat viszont nem lehetne kiszűrni. Az ötletet felvető Pettkó András MDF-es képviselő szerint viszont az alkalmi kábítószerezés visszaszorításában lehetne fontos szerepe a drogteszteknek.

Kökény Mihály egészségügyi államtitkár szerint indokolatlan lenne drogteszteket árusítani a patikákban. A politikus szerint ugyanis ezek a tesztek csak a rendszeres kábítószerfogyasztók esetében használhatóak. Az alkalmi drogozást így nem lehetne kimutatni. Ezért Kökény azt javasolta a dorgtesztek bevezetését felvető Pettkó András MDF-es képviselőnek, hogy tegyen le tervéről.

Pettkó András viszont éppen az alkalmi drogozás visszaszorítása érdekében vezetné be a teszteket. Pettkó korábban az [origo]-nak elmondta: kampányt kíván indítani a kábítószerfogyasztás visszaszorítása érdekében. Ennek egyik eszköze lenne a patikákban kapható drogteszt. Ezzel a szülő bizonyosságot szerezhet, ha gyanakszik, hogy gyereke kábítószert fogyasztott.

A drogteszt lényegében egy lakmuszpapír-teszt, ami a vizeletből kimutatja a kábítószer-fogyasztást. Belgiumban - ahonnét az ötletet vette a képviselő - forintra átszámolva 1600 és 6000 forint körül árulják a teszteket. Az ár attól függ, hányféle anyagot képes kimutatni a teszt.