Törvényt módosíthatnak a kendertüntetés után

Az ellendemonstráció miatt botrányba fulladt vasárnapi kendertüntetést újabb érvnek tartja a helyettes ombudsman a gyülekezési törvény pontosítására tett korábbi ajánlásainak elfogadására. MSZP-s képviselők szerint is eljárt az idő a jogszabály felett, azonban módosításához meg kellene győzniük a többi parlamenti pártot is. 

Akár elégtételt is érezhetnék a vasárnapi botrányba fulladt tüntetés miatt, mivel eddig nem volt hatása a gyülekezési törvénnyel kapcsolatos ajánlásaimnak - mondta Takács Albert helyettes ombudsman az [origo]-nak, aki a jogszabály pontosítására tett javaslatot korábban. Ebben azt javasolta, hogy a rendőrség a demonstráció célját mérlegelhesse, és szükség esetén (ha törvénytelen cél érdekében tartanák) megtilthassa annak megrendezését. Jelenleg csak a közlekedés rendjének aránytalan zavarása az egyetlen mérlegelési szempontja a rendőrségnek, valamint a bíróságok és népképviseleti szervek működését sem zavarhatja demonstráció. Az ombudsmanhelyettes azt is javasolta, hogy egy végrehajtási jogszabályban állapítsák meg a rendőrség számára a mérlegelendő körülményeket és szempontokat a gyülekezési jog megtiltásával kapcsolatban.

Ajánlásaimat és észrevételeimet kétszer is elküldtem az országos rendőrfőkapitányhoz, Salgó Lászlóhoz, aki mindkétszer visszaküldte - mondta Takács Albert, aki hozzátette: mivel az álláspontja azóta sem változott ez ügyben, a jelentést elküldte a miniszterelnöknek is.

A jelenlegi hatályos gyülekezési törvényt meghaladta az idő, mint ahogy ezt a vasárnapi demonstráció is bizonyítja - mondta Gulyás László (MSZP), aki szerint pontosításra van szükség elsősorban, mivel a mostani szabályozás túl nagyvonalú. Így például egy helyen, egy időben egymással ellentétes célból tüntetéseket lehet tartani, amely vasárnap is botrányokat okozott - vélte a képviselő, aki hozzátette: nehéz lesz kétharmados konszenzusra jutni a kérdésben, de az MSZP-frakció több tagja szerint is változtatni kell.

A gyülekezési jogról és a szabályozásról februárban tartott egy vitát az Országgyűlés rendészeti bizottsága, ahol alkotmányjogászokat, rendőröket, valamint a helyettes ombudsmant is meghallgatták. Ott az MSZP-s képviselők értettek egyet a gyülekezésről szóló törvény pontosításával, szigoratásával, míg velük ellentétben a Fidesz és az SZDSZ képviselője is azt az álláspontot képviselte, hogy nincs szükség a jogszabály módosítására, mivel ha megfelelően alkalmazzák a törvényt, akkor nem lehet gond.

KAPCSOLÓDÓ CIKK