15 milliós szerződés Gémesi és az MTV között

Tizenötmillió forintos szerződést kötött a Magyar Televízió és a Gémesi György MDF-alelnök vezette Magyar Szabadság Napja Alapítvány. Gémesi május végén vitatott szerepet játszott az MTV elnökének megválasztásában, amikor a pártvezetés döntését megváltoztatva hozzájárult, hogy a párt kurátorai Ragáts Imrét válasszák a televízió élére - írja a Népszabadság.

A nyilvánosságra került szerződés 14,8 millió forint plusz áfáról szól, és a Jöjjön el a Te Országod című rendezvény a tárgya, amelyet az utolsó megszálló katona távozására emlékezve hagyományosan Gödöllőn szervezett az alapítvány. A köztévé kettes csatornája június utolsó szombatján élőben közvetítette az eseményt. A több mint egyórás ünnepség rendezője Koltay Gábor volt, aki emellett félórás Gémesi György-interjút is készített, amelyet a közvetítés előtt adott le az m2 - írja a Népszabadság.

A lapnak Gémesi azt mondta, hogy el akarja kerülni még a látszatát is annak, hogy összefüggés lenne a tévéelnök-választásban betöltött szerepe és a megállapodás között. Mint mondta, a magyar szabadság napját már 13 éve ünneplik Gödöllőn, és tízszer közvetítette is az MTV, amely jelen esetben a közvetítés és a rendezvény költségeihez járult hozzá. Mint a pártalelnök arról beszámolt, az MTV ezt nem saját költségvetéséből fizeti, hanem az ORTT-től pályázat útján nyerhető pénzből. Az ORTT országos jelentőségű események rádiós, illetve televíziós közvetítésére írt ki pályázatot, amin csak médiumok indulhatnak, alapítványok nem. A megállapodás szerint az MTV ebből ad támogatást az szervezetnek.

A Népszabadság azonban megtudta a médiahatóságnál, hogy az MTV-t idén kizárták ebből a pályázatból, és tavaly is csupán 9,3 millió forintot nyert, a szabadság napja közvetítésére.

Gémesi György erre úgy reagált, a köztévé a következő fordulóban elindulhat, mivel rendezi a köztartozásokat a parlamenttől kapott tőkepótlásból. Az MDF-es alelnök szerint biztosan kap pénzt erre a célra az MTV, mert a médiahatóság tagjaival előzetesen megállapodtak erről. "A köztévé eddig még nem utalt a számunkra" - tette hozzá.

A médiahatóság eddigi támogatási listája szerint a valaha ezen a pályázaton elnyert legnagyobb összeget a Duna Televízió kapta, a 2002. március 15-i rendezvény közvetítésére. A legutóbbi elbírálás során szintén a műholdas csatorna kapta a legtöbb pénzt, hétmillió forintot az EU-népszavazási műsorra. A Gémesiékkel kötött megállapodás 15 millió forint plusz áfáról szól - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK