Felfüggesztettek több tökmagolajat tartalmazó gyógyhatású szer, köztük a Peponen kapszula forgalmazását - írja a Népszabadság. A lap szerint a földművelésügyi tárca több éve vizsgálja a tökmag és a tökmagolajokat, és a legutóbbi mintákban jelentős mennyiségű növényvédő szer- (dieldrin-) maradékot találtak. Ekkor vizsgálták meg a gyógyhatású készítményeket, így a Peponent is, amelyben szintén volt dieldrin.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) csütörtökön függesztette fel a tökmagolajat tartalmazó gyógyhatású készítmények forgalmazását. Paál Tamás professzor, az OGYI főigazgatója a Népszabadságnak elmondta: vizsgálatot indítottak az ügyben, a forgalmazás leállítását pedig biztonsági okokból rendelte el. A professzor szerint ugyan még nincsenek pontos adatok, de nem valószínű, hogy bárki mérgező adag vegyszert fogyaszthatott volna el a Peponen kapszulával, a salátára locsolt tökmagolaj ártalmasabb lehet.

A lap szerint a mélygyökerű növények - például a tök - fölszívják a talajból a még el nem bomlott mérget. Az ilyen rovarirtó szerek nagyon lassan bomlanak le, így megmaradnak a talajban hosszú évek után is. Az OGYI független laboratóriumokat kért fel a tökmagolaj-készítmények dieldrintartalmának ellenőrzésére. Ha nem találnak nagyobb problémát, újra árusítható lesz a készítmény, ellenkező esetben viszont ki kell vonni a forgalomból.

A Peponen gyártója, a debreceni Biogal vezérigazgatója, Hegedűs Lajos cáfolta, hogy termékük ártalmas anyagot tartalmazna. Közölte: a férfiak prosztataproblémáinak kezelésére használatos készítményből évi 500 millió forintért vásárolnak az emberek, így a forgalom felfüggesztése rendkívül hátrányos a cégnek - derül ki a Népszabadság írásából.