Újabb vizsgálat egyelőre nem igazolta a gyanút, hogy rovarölő szer maradványait tartalmazza a Romániából importált napraforgóolaj - tudtuk meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől. A vizsgálat végleges eredménye holnapra várható, ekkor derül ki, hogy az olaj fogyasztása veszélyes-e az egészségre.

A Romániából származó étolaj vizsgálatát meg kell ismételni ahhoz, hogy bebizonyosodjon, valóban tartalmazza-e rovarölő szer maradványait - mondta az [origo]-nak Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője. A Népszabadság keddi számában jelent meg cikk arról, hogy az olaj egy negyven éve betiltott rovarölő maradványait - aldrint és dieldrint - mutattak ki. Kathy Attila szerint azonban ezt csak akkor lehet állítani, ha az újabb vizsgálat is kimutatja a rovarölőt. A megismételt vizsgálat eredménye csütörtökre várható. Ha beigazolódik a gyanú, azonnal intézkednek a kereskedelmi forgalomban lévő étolaj betiltásáról.

Annak megállapítását, hogy az étolaj fogyasztása káros-e az egészségre az is nehezíti, hogy az uniós előírásokban jelenleg nem szerepel határérték ezekre az anyagokra vonatkozóan, tehát nem szabályozzák, hogy milyen érték felett kell betiltani az élelmiszert, amiben kimutatták. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ezért kezdeményezi egy ideiglenes határérték megállapítását. Lapinformáció szerint az első vizsgálatnál olyan kis mennyiségben mutatták ki a rovarölő maradványait, amit éppen csak érzékeltek a laborban.