Ismét terítéken a fővárosi közterület-használati szabályok

Vágólapra másolva!
Helyszíni előterjesztéssel ismét napirendre kívánja vetetni a Fővárosi Közgyűlés első munkaülésén, csütörtökön Demszky Gábor főpolgármester azt a közterület-használatot szigorító rendeletmódosítást, amit két hete az alakuló ülésen az ellenzék felháborodása miatt visszavont - tudta meg a távirati iroda szerdán városházi forrásokból.
Vágólapra másolva!

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) frakcióvezető az értesülést megerősítve elmondta, a liberális frakció szerdán este tájékoztatást kapott arról, hogy ismét napirendre kerül a közterület-használat szigorúbb engedélyezését, a közterületi rend biztosítását célzó főpolgármesteri indítvány.

Két hete Demszky Gábor elsődlegesen a Kossuth téri tüntetés miatt azt szorgalmazta, hogy a jövőben a politikai és a kulturális jellegű rendezvényeknél engedélyhez kössék a különböző kellékek, így a színpad, a kivetítő és a hangosítás eszközeinek elhelyezését. Az ellenzék ezt a gyülekezési jog durva korlátozásának, antidemokratikus lépésnek tartotta.

A főpolgármester csütörtöki módosítása részben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz)jövő héten kezdődő traktoros utcai demonstrációja ellen irányulna. Frissen kihelyezendő közlekedési táblákkal tiltanák meg a traktorok közlekedését Budapest nagy részén, s emellett a fővárosi szakbizottságnak is engedélyt kellene adnia arra, hogy a városban közlekedhessenek.

Ikvai-Szabó Imre elmondta azt is, hogy a csütörtöki közgyűlésen ugyancsak helyszíni javaslattal a kormánypártok szintén kezdeményezik, hogy az önkormányzat működőképességének biztosítása érdekében hozzák létre a három legfontosabb, 11 tagú közgyűlési bizottságot. A városképvédelmi bizottságot, amely a közterület-használati engedélyeket is kiadja, ellenzéki elnök irányíthatná úgy mint eddig. A tulajdonosi bizottságot várhatóan ismét a szocialista Somlyódy Csaba vezetné. Javasolják azt is, hogy az eddig szocialista irányítású pénzügyi, illetve az ellenzéki irányítású közbeszerzési bizottságot vonják össze. Az új bizottság elnökéül a szocialisták Tüttő Katát szánják.