Szerdától már a benzinkutas is ad gyógyszert

Vágólapra másolva!
Öt benzinkútnál szerdától már árusítanak több vény nélkül kapható gyógyszert - közölte az [origo]-val az egészségügyi tárca. Az ÁNTSZ-hez eddig közel 40 benzinkút és üzlet adott be kérelmet patikán kívüli készítmények forgalmazására.
Vágólapra másolva!

A Mol öt benzinkútjánál szerdától már lehet vásárolni recept nélkül kapható gyógyszereket - közölte az [origo]-val az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya. Az értesülést megerősítette a Mol is. Az öt töltőállomás közül azonban egyelőre csak a fővárosi Hűvösvölgyi úti kutat nevezték meg, ahol szerdán már gyógyszert is lehet kapni.

Az egészségügyi tárcánál elmondták: eddig közel 40 benzinkút, illetve üzlet adott be kérelmet patikán kívüli készítmények forgalmazására. A kérelmek számát az [origo]-nak megerősítette az ÁNTSZ is, amely kiadja a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket.

A kérelmek száma azért ilyen magas, mert egyetlen üzletlánc sem kap központi engedélyt, minden egyes üzletnek és benzinkútnak külön kell gyógyszerforgalmazási engedélyt kérnie. Ha például egy nagyobb lánc várpalotai benzinkútja akar gyógyszereket árusítani, akkor az ÁNTSZ közép-dunántúli regionális intézetéhez kell fordulnia. Korábban a Mol, az Agip, a Shell, a Tesco jelezte, hogy árusítana recept nélkül kapható készítményeket.

A kormány az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján január 4-én hozta nyilvánosságra azoknak a készítménynek a nevét, amelyeket patikákon kívül - jellemzően benzinkutakon és hipermarketekben - is meg lehet majd vásárolni. A patikákon kívül többek között gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat, orrcseppeket, aranyér, tyúkszem elleni kenőcsöket és vitaminokat lehet majd kapni.

Előírás az is, hogy az új árusítóhelyeken jól olvasható betegtájékoztatókat kell elhelyezni, és internetes vagy telefonos információs szolgálatot is biztosítani kell. A törvény előírja, hogy a készítményeket zárt szekrényben kell tárolni, kiskorút, vagyis 14 évnél fiatalabb vevőt pedig nem lehet kiszolgálni.