Őrizetbe vették Zuschlag Jánost

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a kecskeméti ügyészség az eredetileg kihallgatásra behívott Zuschlag János szocialista politikust. Az ügyészség ugyanis most már a korábbinál súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítja, amelyért akár 20 éves börtönbüntetés is járhat. Zuschlag jelenleg a kecskeméti rendőrkapitányság fogdájában ül. A politikus ügyvédje meglepőnek és indokolatlannak nevezte az őrizetbe vételt.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették Zuschlag János szocialista politikust szerdán, miután a Kecskeméti Városi Ügyészségen kihallgatáson jelent meg - közölte Kopasz Zsolt városi vezető ügyész. "Ma Zuschlag János folytatólagos gyanúsítotti kihallgatására került sor, ahol közölték vele, hogy a terhére rótt bűncselekmény bűnszervezetben elkövetettnek minősül" - mondta az ügyész.

A Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese, Szabó Ferenc az [origo]-nak azt mondta, azért döntöttek az őrizetbe vétel mellett, mert módosították a gyanúsítást. Eddig különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsították a politikust, most azonban ez kiegészült a "bűnszervezetben elkövetett" kitétellel.

Ez azt jelenti, hogy a büntetés felső határa 10 év szabadságvesztésről 20 évre emelkedett, az ügyészség pedig úgy ítélte meg, fennáll a szökés veszélye - mondta Szabó Ferenc. Kérdésünkre hozzátette, indítványozni fogják a bíróságnál Zuschlag János előzetes letartóztatását. A politikus az őrizetbe vétel után a kecskeméti rendőrkapitányság fogdájába került. "A vádhatóság indítványozni fogja Zuschlag János előzetes letartóztatását, melyről a nyomozási bíró dönt 72 órán belül" - fűzte hozzá a főügyész-helyettes.

"Meglepődtem" - ez volt az első reakciója Zuschlag ügyvédjének, Kovács Gábornak. Az ügyvéd egyelőre annyit mondott az [origo]-nak az őrizetbe vételről, hogy azt indokolatlannak tartja, mivel "eddig minden nyomozati cselekményen részt vettünk". Kovács későbbre ígért ennél bővebb nyilatkozatot.

Gyurcsány szűkszavúan reagált

Fontos, hogy kiderüljön az igazság - mindössze ennyit mondott Gyurcsány Ferenc szerdán arra a kérdésre, mi a véleménye Zuschlag János őrizetbe vételéről. A miniszterelnök ezt egy sajtótájékoztatójáról távozóban nyilatkozta a távirati irodának, ennél többet nem akart hozzáfűzni.

Az MSZP nem akarja állásfoglalásával vagy véleményével befolyásolni az igazságszolgáltatást a Zuschlag-ügy kapcsán. Erről Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Fontos, hogy kiderüljön az igazság, ami az igazságszolgáltatás szervezeteinek, a rendőrségnek, az ügyészségnek a feladata - jelentette ki ő is.

Simon szerint, ha a politikusok minősítenék a helyzetet, akkor nem segítenének, hanem ártanának az igazságszolgáltatásnak. Arra kérdésre, hogy belső vizsgálatot indítanak-e, illetve lemondatják-e tisztségeiről Zuschlag Jánost, Simon Gábor közölte: úgy véli, ha a vizsgálatnak meglesz az eredménye, akkor az MSZP pontosan tudni fogja, mi a szervezeti, erkölcsi kötelessége.

Márfai Péter, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének elnöke a távirati irodának kijelentette: "Zuschlag János hónapokkal ezelőtt MTI-közleményben bejelentette, hogy minden nemű politikai tevékenységét felfüggeszti". Márfai Péter hozzátette: "folyamatban van az ő párttisztségeinek részben a megszűnése, részben pedig az abból való visszalépése, illetve a párttagságának a felfüggesztése". Az elnök kijelentette, hogy az ügyről a megyei elnökség pénteken tárgyal.

Fiktív alapítványokat hoztak létre

A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 60 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügyészség gyanúja szerint Zuschlag János volt szocialista parlamenti képviselő hét társa több alapítványt és egyesületet hozott létre, hogy azokon keresztül pályázati pénzekhez jussanak. A fiktív programokra kért támogatások felhasználását fiktív számlákkal igazolták, így az ügyészség szerint különösen nagy, vagyis 50 millió forintot meghaladó kárt okoztak. A gyanúsítottak korábban folyamatosan tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el.

Nem nyilatkozik a többi gyanúsított

Zuschlag János - aki korábban lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról, miután a holokauszttal viccelődött - jelenleg az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke.

Mint azt korábban az ügyészség közölte: Zuschlag mellett a gyanúsítottak között van Katus Ferenc, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, Lados István, Zuschlag korábbi személyi titkára, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben, valamint Krausz Csaba, újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke is. "A többi gyanúsított vonatkozásában az ügyészségnek nem áll módjában jelenleg felvilágosítást adni" - közölte velük kapcsolatban Szabó Ferenc.

"Nem nyilatkozom" - ezt ismételgette minden kérdésünkre Marsovszky Balázs FIB-elnök. Gyanúsított-társa, Kullai Tamás sem kívánta kommentálni az [origo]-nak Zuschlag őrizetbe vételét, azt viszont kérdésünkre elmondta, hogy nem fél attól, esetleg őt is őrizetbe veszi a hatóság. "Nem félek, mert nem követtem el semmit" - közölte.

A nyomozás során - leginkább az elmúlt fél évben - már több mint száz tanút kihallgatott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A kihallgatott tanúk között több kormánypárti politikus is volt. Például Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, az MSZP alapítványa, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnökeke, Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium államtitkára, és Ujhelyi István a Területfejlesztési Minisztérium államtitkára. Utóbbi annyit mondott az őrizetbe vételről az [origo]-nak, hogy a sajtóból értesült róla, kommentárja nincs hozzá, ő nem érintett az ügyben.

A Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes korábban úgy nyilatkozott: csak médiaspekuláció, hogy Gyurcsány Ferencet is ki akarnák hallgatni az ügyben.