Így pattant ki az adatgyűjtési botrány

Vágólapra másolva!
Adatlopásból rosszindulatú megfigyelés? Vajon miért kell tudnia az egyik leggazdagabb magyarnak Dávid Ibolya piszkos titkaiban való vájkálásról? Ismerje meg, hogy pattant ki az adatgyűjtési botrány és kik az ügy főszereplői!
Vágólapra másolva!

Az események

Szerda délután házkutatást tartottak az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél. Erről másnap jelentek meg híradások, de akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy biztonsági cég telephelyén és vezetőinek lakásán jártak.

Szilvásy György nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter még aznap soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet péntekre.

Másnap, csütörtökön, az NNI bejelentette, hogy magántitok jogosulatlan megismerésének gyanújával nyomoznak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése nyomán.

Az NNI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya még aznap közölte, azt gyanítják, hogy illetéktelenek feltörték az egyik internetszolgáltató milliónyi postafióknak otthont adó rendszerét. Szóba került az is, hogy az [origo] Zrt. által üzemeltetett freemail-ről van szó.

Pénteken kiderült, hogy a házkutatást Horváth József, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt műveleti főigazgató-helyettesének cégénél, az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél tartották. A cég telephelye mellett a nyomozók Horváth lakásán, és a társaság informatikai igazgatójának otthonában is jártak.

Kiderült az is, hogy a nyomozást eredetileg lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt, az NBH főigazgatója által tett feljelentés alapján indították.

Szilvásy György pénteken közölte, a gyanús cég "internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre... egyebek közt minősített információk megszerzésére". A hálózat működtetői megpróbáltak behatolni az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe. Szombaton kiderült, az NBH egyik szerverét is fel akarták törni.

Péntek délelőtt az MDF elnöki posztjára pályázó Almássy Kornél alelnök bejelentette, hogy ellenfelei megzsarolták, hogy ha nem mond le az elnökjelöltségéről és az MDF-tagságról, belekeverik "a most gyűrűző titkosszolgálati botrányba".

Nem sokkal később Dávid Ibolya MDF-elnök hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt - nevek nélkül -, amelyen egy rá és pártájára terhelő adatok gyűjtéséről volt szó.

Pénteken a hvg.hu névvel is közreadta a hangfelvételeket. Szerepel benne Stumpf István, Almássy, Tóth János, Tombor András neve, utóbb kiderült, a felvétel egyik szereplője Csányi Sándor OTP-elnök.

Szombaton, az MDF országos választmányának ülésén Dávid Ibolyát jelölték elnöknek, Almássy visszalépett.

A főszereplők

Almássy Kornél
Ki ő?
Az MDF alelnöke, volt elnökjelöltje, Dávid Ibolya kihívója
Hogy kerül az ügybe?
Sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ellenfelei megzsarolták, hogy ha nem hagy fel elnöki apsirációjával, belekeverik "a most gyűrűző titkosszolgálati botrányba".
Mit állítanak róla?
Dávid Ibolyára és az MDF-re terhelő adatok gyűjtésére akarta felkérni az UD Zrt.-t
Mit állít?
Megzsarolták, és bár valóban volt kapcsolata az UD Zrt.-vel, csak saját lakása átvizsgálására kérte fel őket.

Csányi Sándor
Ki ő?
Üzletember, az OTP Bank Zrt. elnöke
Hogy került az ügybe?
Ő a Dávid Ibolya által közzétett telefonbeszélgetés másik szereplője.
Mit állítanak róla?
Semmit, de a telefonbeszélgetésből kiderül, tőle kér tanácsot Tóth János azzal kapcsolatban, mit tegyen, azután, hogy Dávid Ibolyára és az MDF-re terhelő adatok gyűjtésére kérték fel.
Mit állít?
Elismerte, hogy az ő hangja hallható a felvételen, de azt állítja, hogy a beszélgetésben szereplő ügytől távol maradt. Azt is elismerte, hogy az UD Zrt. végez munkát az OTP Bank számára, ám, mint a Népszabadságnak mondta, "kizárólag őrzés-védelemmel kapcsolatos szokásos tevékenységet". Közölte azt is, megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Dávid Ibolya
Ki ő?
Az MDF elnöke, aki a párt tisztújításán újból elnökjelölt lett
Hogy kerül az ügybe?
Pénteken ő ismertette a rá és az MDF-re terhelő adatok gyűjtérésől szóló telefonbeszélgetést (a név nélküli válatozatot).
Mit állítanak róla?
Almássy homályosan arra célzott, hogy a vele szemben állók akarták megzsarolni közvetítők útján a visszalépésért. Azt ugyan nem modta ki, hogy ez Dávid Ibolya lett volna, de a két politikus a pártelnöki székért folytatott versenyben egymás egyedüli vetélytársai voltak.
Mit állít?
Almássy érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Beszélt Almássy Kornéllal, akitől azt kérte, vonuljon ki az MDF politikájából és a közéletből, de ő ezt nem tette meg.

Horváth József
Ki ő?
Az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetője, a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti főigazgató-helyettese az Orbán-kormány idején.
Hogy került az ügybe?
Ő vezeti az adatlopással és titoksértéssel gyanúsított társaságot
Mit állítanak róla?
Cége kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre, amelyet széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - egyebek közt minősített információk megszerzésére - használtak fel. A társaság megpróbált behatolni kormányzati szervek információs rendszerébe.
Mit állít?
Csak nevetett arra a felvetésre, hogy titkos hálózatot hozott volna létre adatgyűjtésre. Politikai oka lehet, hogy szabályosan "lerohanták" a rendőrök, semmilyen illegális tevékenységet nem végzett. Semmi köze nincs a Fideszhez, az általa vezetett biztonsági cég pedig - a személye összeférhetetlensége miatt - nem is indulhat állami tendereken - mondta az [origo]-nak.

Stumpf István
Ki ő?
Az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere, a Századvég Alapítvány vezetője
Hogy kerül az ügybe?
Megemlítik nevét a Dávid Ibolya által közzétett telefonbeszélgetésben.
Mit állítanak róla?
Ők pénzelik a váltást az MDF élén, "meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet".
Mit állít ő?
Nincs köze az ügyhöz, sem ő, sem a Századvég nem szervezett összeesküvést Dávid Ibolya ellen, visszautasítja, hogy bármilyen megbízást adtak volna bármilyen cégnek. Elvárta volna Dávid Ibolyától, hogy felhívja, és megkérdezze, hogyan került bele ebbe, elégtételt fog követelni - mondta a Népszabadságnak.

Szilvásy György
Ki ő?
A nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter
Hogy került az ügybe?
Ő hívta össze az NNI házkutatását követően a nemzetbiztonsági kabinet soron kívüli ülését
Mit állítanak róla?
"Előre felépített koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt". Már az ítélet is készen van, arról van szó, hogy "Szilvásy György és bandája", hírbe akar hozni, meg akar vádolni egy vállalkozót, hogy politikusok és a Fidesz megbízásából mindenféle adatokat gyűjtött - Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere szerint.
Mit állít?
"Egy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) látókörébe került biztonsági vállalkozás eredeti rendeltetésétől eltérően internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre. Ezt széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - gyanú szerint egyebek közt minősített információk megszerzésére - használták fel. A titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Tombor András
Ki ő?
Orbán Viktor egykori kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója,
Hogy kerül az ügybe?
Megemlítik nevét a Dávid Ibolya által közzétett telefonbeszélgetésben.
Mit állítanak róla?
Ő adta tovább Almássy kérését Tóthnak, hogy gyűjtsenek Dávid Ibolyára és az MDF-re terhelő adatokat
Mit állít?
Soha nem adott ilyen jellegű munkára megbízást, nem ismeri ezt az ügyet - mondta a hvg.hu-nak. "Manipulatív játék", 2002-ben elbúcsúzott a politikától - nyilatkozta a Népszabadságnak.

Tóth János
Ki ő?
Az UD Zrt. vezérigazgatója
Hogy került az ügybe?
Ő a Dávid Ibolya által közzétett telefonbeszélgetés egyik szereplője.
Mit állítanak róla?
Semmit, de a telefonbeszélgetésből kiderül: felhívta Csányi Sándort azzal, hogy Almássy adatgyűjtésre akarja felkérni Tombor Andráson keresztül Dávid Ibolya és az MDF ellen, és megkérdezte Csányitól, mit tegyen.
Mit állít?
Csak azért hívta fel Csányit, hogy beszámoljon azokról az információkról, amelyekhez Tomborral kapcsolatban jutott, aki akkor az OTP-nél és a MOL-nál pályázott volna vezető pozíciókra - mondta az Indexnek.