Felfüggesztett sztrájk, de zárt 1-es terminál Ferihegyen

Vágólapra másolva!
A sztrájk felfüggesztése ellenére zárva az 1-es terminál Ferihegyen. A forgalom továbbra is a 2B terminálon keresztül bonyolódik, amelyen viszont zavartalan a forgalom. A karácsonykor utazni vágyók érdekében átmenetileg szüneteltetik a ferihegyi sztrájkot kedd este 22 órától a szakszervezetek. Korábban a Fővárosi Munkaügyi Bíróság közölte, hogy jogszerű a szakszervezetek 13 napja tartó munkabeszüntetése. A sztrájk jogszerűségét vitató keresetet a Budapest Airport adta be.
Vágólapra másolva!

A sztrájk felfüggesztése ellenére változatlanul zárva az 1-es terminál Ferihegyen, a forgalom továbbra is a 2B terminálon keresztül bonyolódik, amely teljes kapacitással üzemel - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője szerdán az MTI-nek. Itt történik az utasok biztonsági átvilágítása is. Bizonyos, a schengeni övezetbe közlekedő nem diszkont járatok jegykezelése a 2A terminálon zajlik.

Szollár hozzátette: szerdán döntenek arról, hogy a következő napokra átálljanak-e más üzemelési rendszerre. Elmondta: karácsonykor jellemzően nagyon kicsi a forgalom. A BA honlapján közöltek szerint a Budapest Airport a vízkeresztig tartó időszakban folyamatos és zavartalan kiszolgálást biztosít Ferihegyen. A járatok menetrend szerint indulnak és érkeznek.

A sztrájk felfüggesztése után pénteken válik teljessé a 2A terminál és szombattól az 1-es terminál működése Ferihegyen - mondta Szollár. A BA azt tanácsolja minden utasának, hogy lépjen kapcsolatba légitársaságával.

Szüneteltetik a sztrájkot

Átmenetileg szüneteltetik a ferihegyi sztrájkot kedd este 22 órától - közölte korábban a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) az MTI-vel. Mint közleményükben írják, a karácsonykor utazni vágyók érdekében, illetve hogy konstruktívabb hozzáállásra ösztönözzék a Budapest Airport (BA) vezetőségét döntöttek a sztrájk rövid szüneteltetéséről.

A menedzsment legutóbbi ajánlatát továbbra sem tartják elfogadhatónak, de intenzív, napi rendszerességű tárgyalásokat javasolnak - közölte a szakszervezet. Az érdekképviseletek szerint amennyiben a menedzsment nem partner az intenzív tárgyalásokban, illetve ha január 6-ig nem tapasztalnak érdemi változást a BA vezetősége részéről, a munkabeszüntetést a korábbiaknál is kiterjedtebb, törvényes keretek között folytatni fogják.

A szakszervezetek a tárgyalások felgyorsítását kezdeményezik. Közleményük szerint szombattól minden egyes nap tárgyalóasztalhoz szeretnének ülni, amíg mindkét oldal számára elfogadható megállapodás nem születik. Az egyeztetéseken ragaszkodnak az írásos jegyzőkönyv vezetéséhez, illetve ha lehet, akkor szerintük a sajtó képviselőit is be kell engedni a tárgyalásokra.

A dolgozók továbbra is követelik, hogy a "görög zsoldosokat" és az AS Kft. sztrájktörőit a menedzsment küldje haza. Tájékoztatásuk szerint felvették a kapcsolatot a többi reptéri cég szakszervezeteivel, munkavállalóival, és készen állnak összehangolt, közös fellépésre az elkövetkező hetekben, amennyiben ez nem változik.

Jogszerű a sztrájk

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság határozata szerint jogszerű a ferihegyi munkabeszüntetés - közölte kedden napközben a repülőtéren december 10. óta sztrájkoló két szakszervezet. A sztrájk jogszerűségét vitató keresetet a Hochtief-Budapest Airport adta be a bíróságra.

Az RDSZSZ és a LESZ szerint a Budapest Airport időhúzási szándékkal adta be keresetét ellenük, hiszen csak az ítéletet követően fogalkozhat a bíróság a külföldi biztonsági őrök ügyével, akikkel a reptér a sztrájkolókat váltotta ki.

Kovács Zoltán, az RDSZSZ elnöke azt mondta, már a görög biztonsági ellenőrök munkába állásának első napján benyújtották az alkalmazás jogszerűségét vitató keresetüket a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra. Hozzátette: reményeik szerint nemsokára határoz ebben az ügyben is a bíróság.

A szakszervezeti vezető elmondta: kedden délelőtt ismét tárgyaltak a szakszervezetek a Budapest Airporttal (BA), és nemsokára döntenek arról, hogy délután folytatják-e az egyeztetést.

A BA múlt hétfőn jelentette be, hogy az Európai Unió más országaiból érkező biztonsági ellenőröket alkalmaznak keddtől. A sztrájkban ugyanis főként az utasokat átvizsgáló utasbiztonságiak vesznek részt, a külföldi dolgozókkal őket akarja kiváltani a reptér.

Korábban káosz volt

A sztrájk múlt keddig okozott jelentős fennakadást a reptéren. A BA ekkortól alkalmazott az Európai Unió más országaiból érkező biztonsági ellenőröket. A sztrájkban ugyanis főként az utasokat átvizsgáló utasbiztonságiak vesznek részt, a külföldi dolgozókkal őket akarta kiváltani a reptér.

A szakszervezetek követelései között szerepel, hogy a munkáltató kössön velük új kollektív szerződést, amelyet a munkáltató 3 évig nem mond fel, illetve, ha mégis így dönt, akkor is folyósítsa a szerződésben szereplő juttatásokat a hátralévő időben is. A munkáltató függessze fel a folyamatban lévő kiszervezéseket. Azt is követelik, hogy a munkáltató 2010-ig ne bocsásson el munkavállalókat.

Azt is kérik, hogy a munkáltató szerezze vissza a magyar államtól a BA üdülőjét, és ott biztosítsa a munkavállalók számára a kedvezményes üdülés lehetőségét. Egyben 65 millió forint kártérítést is követelnek, amiért a munkavállalók az elmúlt három évben nem használhatták az üdülőt.