Újabb információk a Cozma-gyilkosságról

Vágólapra másolva!
Egy veszprémi üzletember küldhette bosszúból a Patrióta bárba azt a 25 fős csoportot, amelynek tagjai provokálni kezdték, majd megkéselték Marian Cozmát - állítja egy román sportlap, a Gazeta Sporturilor. Az újság tényfeltáró riportja szerint a dulakodáshoz és a gyilkossághoz az vezetett, hogy Cozma megpofozott egy nőt, aki a vállalkozó testvérének barátnője volt. A nő, akit a cikk szerint Cozma megütött, vasárnap tagadta a cikk állításait, és rágalmazásért feljelentést tett. A Veszprém megyei rendőrség találgatásnak nevezte az információkat, és nem kommentálta őket.
Vágólapra másolva!

Újabb részleteket vél felderíteni a veszprémi kézilabdás, Marian Cozma meggyilkolásáról egy román sportújság, a Gazeta Sporturilor (GSP) különszáma, amely szombaton tényfeltáró riportot közölt az ügyről. A lap szerint Cozmával nem véletlenül kezdett lökdösődni az a 25 fős csoport, amely a gyilkosság éjszakáján feltűnt a Patrióta bárban: a támadókat állítólag egy ismert veszprémi vállalkozó küldte oda bosszúból.

A Gazeta Sporturilor szemtanúktól és a lokál alkalmazottaitól úgy tudja, hogy hamis az a feltételezés, miszerint Cozma egy pincérnő védelmére kelve került összeütközésbe a bandával. Ehelyett úgy tudják, hogy egy másik nő, egy bizonyos Helga volt a háttérben, aki jelenleg egy veszprémi vállalkozó testvérének a barátnője.

A lap szerint többen is látták, hogy a nő sértő szavakat mondott Cozmának, aki ezután pofon vágta. A 25 fős bandát ezután hívta a helyszínre a veszprémi vállalkozó, hogy megmutassa, "ő az úr a háznál" - írja a Gazeta Sporturilor.

Az üzletember erődemonstrációt akart tartani a meggyilkolt kézilabdásnak, ahogyan egy ideje már Veszprémben és a Balaton környékén is igyekezett tekintélyt teremteni magának - írja a GSP. Eszerint nem a gyilkolás, hanem a megfélemlítés szándékával érkezett a 25 fős társaság a helyszínre.

Gyilkosságig azért fajulhattak a dolgok, mert Cozmáék ugyan kezdetben nem reagáltak arra, hogy a táncparketten lökdösni kezdik őket a "huszonötök", de végül Cozma mégis visszalökött. Ekkor kezdődött a dulakodás, az ütések hatására a román fiú a padlóra esett, hátát felsértették az ott heverő üvegszilánkok. Utána az események az ismert módon alakultak, Cozmát a bejáratnál érték a halálos késszúrások.

Magas szintű kapcsolatok

A tényfeltáró riport szerint az események mögött álló gazdag veszprémi üzletember ingatlanokkal foglalkozik, egymilliárd forint értékű, lakónegyed építésére vonatkozó projektjét maga a város polgármestere is támogatja. A veszprémi vállalkozó többször mutatkozott már magas rangú rendőri vezetők, politikusok, bírók és ügyvédek társaságában - írja a lap, amely szerint ugyanakkor a Balaton körzetének maffiájával is kapcsolatban áll az üzletember. Ezért is álltak rendelkezésre rögtön a bandatagok, amikor a lokálba hívta őket - olvasható a román sportújságban.

A lap úgy tudja, hogy a gyilkosság után maga a veszprémi vállalkozó adta fel saját embereit, ő mondta meg a rendőrségnek, hogy hol keressék őket. Állítólag ezért sikerült még az általános körözés kiadása előtt elfogni az első gyanúsítottakat.

Tagadja a lap állításait a cikkben említett veszprémi nő

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a román lap cikkében foglaltakat szombaton találgatásnak minősítette: A rendőrség a bűncselekmények okát illetően nem kíván reagálni a sajtóban megjelent találgatásra - közölte Váradi Piroska, a főkapitányság szóvivője.

Az a veszprémi Helga nevű nő, akit a román lap cikke összefüggésbe hozott a Cozma-gyilkossággal, rágalmazásért és becsületsértésért feljelentést tett a rendőrségen - írta a Veszprém megyei Napló online-kiadása vasárnap. A nő felkereste a hírportál szerkesztőséget és azt mondta: a román lap állításával ellentétben "soha semmilyen kapcsolata nem volt Marian Cozmával, őt nem ismerte, pontosabban annyira, mint egy átlagos veszprémi lakos a kézilabdázókat".

Elmondta azt is, hogy a bűncselekmény éjszakáján valóban ott szórakozott a Patrióta lokálban, de nem találkozott Cozmával, a tánctéri verekedésről és a későbbi bűncselekményről sem tudott, "abból semmit nem érzékelt". Szerinte az sem igaz, hogy a társaságot a barátja hívta volni ki, ők már ott voltak a helyszínen.

A nő a veszprémi hírportállal közölte azt is, hogy tanúként kihallgatták az ügyben. "Vagyis az sem igaz, hogy édesanyám miatt nem foglalkozott volna velem a rendőrség" - jelentette ki. A nő a lapnak úgy fogalmazott: "félünk, mert a nevünket bemocskolták és félünk attól is, hogy az újságcikk miatt valamilyen atrocitás ér minket".

Az üzemeltető sem tud róluk

A Patrióta bár egyik üzemeltetője - neve elhallgatását kérve - az MTI kérésére elmondta: a román lap által említett szereplőkről nem tud semmit. A férfi ugyanakkor részletesen elmesélte a távirati irodának, hogy emlékei szerint mi történt a gyilkosság éjszakáján.

Szerinte a tragédiát közvetlenül megelőzően Marian Cozma a partnernőjével a mellékhelyiség felől érkezett vissza, egy pillanatra megállt az ajtóban, majd közvetlenül a jobbra lévő bárpultnál rendelt egy italt. Am mivel egy kedvenc száma kezdődött, ezért azonnal táncolni ment partnerével, négy-öt másodperc múlva pedig már megkezdődött a placcon a dulakodás.

Ennek során Cozma elesett, rázuhant több összetört üvegpohárra, ez sérthette meg az oldalát - mondta az üzemeltető. Megjegyezte: a véres üvegszilánkot a helyszíneléskor a rendőrök megtalálták. Cozmának így lehetett véres a pólója már lent a discóban, ez még nem szúrástól származhatott - vélekedett.

A lokált üzemeltető fiatalember szerint a dulakodás után Cozmával együtt néhány kézilabdázó elindult fölfelé, s miközben a biztonsági személyzet próbálta csitítani a lenti feszültséget, a dulakodást kezdeményező társaságból is páran utánuk indultak. Kint a Virág Benedek utcában közrefogták Cozmát (a szemtanúk szerint négy emberrel viaskodott), s ekkor vesén, majd szíven szúrták - mondta a bár üzemeltetője.

"Amikor én kiértem, már csak azt láttam, hogy Cozma fekszik a betonon" - mondta, hozzátéve: őt felsegítette, a szemén kezdődő dagadásra azonnal jeget hozatott. Elmondása szerint az egész történés - a lenti discóbeli lökdösődéstől kezdve Cozma utcai megszúrásáig - talán 50 másodperc alatt zajlott le, s a sportoló támadói azonnal szerteszét futottak.

Megjegyezte azt is, hogy "ez a csapat" azt megelőzően a Patriótában még sohasem járt. Akkor éjszaka a tragédiát megelőzően már egy órája ott voltak - emlékezete szerint 15-en érkeztek -, és "kulturáltan szórakoztak a felső szinten lévő helyiségben. Legalább egy óra elteltével kezdtek "leszivárogni" néhányan az alagsori klubhelyiségbe, a discóba - emlékezett az üzemeltető.