Kormányőr lövöldözött Budapesten

Vágólapra másolva!
Lábon lőtt egy vétlen járókelőt péntek reggel Budapesten egy kormányőr, aki egy igazoltatás elől menekülő taxisra célzott. A kormányőrt felmentették a szolgálat alól, mert a fegyverhasználat jogszerűtlen volt, illetve ügyészségi eljárás is indult ellene. Közben a veszélyeztető taxis feladta magát a rendőrségen, és a Zóna Texi beismerte, hogy az ő sofőrjük volt a menekülő taxis.
Vágólapra másolva!

A Köztársasági Őrezred egyik tagja rálőtt egy igazoltatás elő menekülő taxisra pénteken reggel az Önkormányzati Minisztérium Mérleg utcai épületénél, a lövedék egy vétlen járókelőt talált el, akit kórházba kellett szállítani. Az MTI szerint a lábát találta el a lövedék. Az elsődleges vizsgálat szerint szakszerűtlen és jogszerűtlen volt a fegyverhasználat - közölte a Köztársasági Őrezred szóvivője.

A Zóna Taxinak dolgozó sofőr az Önkormányzati Minisztérium Mérleg utcai parkolójába, számára tiltott helyre állt be, autóját egy időre ott is hagyta. A visszatérő sofőrt igazoltatni akarta az őrezred tagja, a taxis azonban elmenekült a kocsijával, veszélyeztetve a kormányőrt, aki rálőtt a menekülő autóra.

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese elmondta: a taxis egy kerületi kapitányságon feladta magát. Hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást indított ellene az ügyészség.

A sérültet az Országos Mentőszolgálat szerint az Országos Baleseti Intézetbe szállították, de állapotáról a kórházban nem adtak felvilágosítást. Az ügyben az ügyészség jár el. A kormányőrt felmentették a szolgálat alól - közölte Gálik Viktória.

Három durranás és vérző láb

Görög Roland, a lövöldözésben megsérült férfi főnöke azt mondta, hogy kollégája a Mérleg utcában éppen egy kémények ellenőrzéséhez használt ipari kamerát vett ki az autóból, amikor észlelte a lövéseket. Három durranást hallott, és először petárdára gyanakodott, majd észrevette, hogy a lábából folyik a vér.

Görög Roland szerint kollégáját a bal lábán hátulról, a bokája fölött lőtték meg, a lövedék a sípcsontjánál jött ki. A férfit megműtötték, és már el is hagyta a Fiumei úti baleseti intézetet. A történtekhez képest jól van, és teljes felépülésében bíznak.

A Zóna Taxi kételkedik

Samu Attila, a Zóna-Service Zrt. vezérigazgatója megerősítette azt az információt, hogy az ügyben a Zóna Taxi egyik sofőrje érintett. A vezérigazgató azt mondta, hogy kollégájukkal még nem tudtak beszélni, de kétségekkel fogadják a menekülésről szóló híreket. Tudomásuk szerint a taxis éppen azért ment be az V. kerületi rendőrkapitányságra, mert lövéseket hallott. Arra a felvetésre, hogy az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt indított eljárást a taxis ellen, Samu Attila úgy vélte, meg kell várni, mit mutatnak a térfigyelő kamerák felvételei.

Elmondta azt is, hogy ha az ügyészség és a rendőrség megkeresi a társaságot, akkor minden információt a rendelkezésükre bocsátanak. Samu Attila üdvözölte azt az elsődleges megállapítást, hogy a jogszerűtlen és szakszerűtlen volt a fegyverhasználat. Szerinte a rendőri intézkedésnek arányosnak kell lennie, így ha valaki tilosban parkol és ismert az autó rendszáma, akkor fel kell jelenteni.

Közölte azt is, hogy a sérülttel már próbálták felvenni a kapcsolatot. Szeretnék neki jelezni, hogy a társaság vétlennek érzi magát az ügyben. Samu szerint a járókelő súlyos lábsérülést szenvedett. A Zóna felajánlotta továbbá, hogy a megsérült férfit kórházi kezelése és utókezelése alatt ingyen szállítják, és ha szeretné, akkor a Zóna Taxi a következő egy évben is ingyenesen elviszi úticéljához.

Az ügyészség vizsgálódik

Skoda Gabriella főügyészségi szóvivő azt nyilatkozta, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel kapcsolatban nyomoz a kormányőrrel szemben. Azt is megvizsgálják, hogy "a taxi vezetőjével szemben megállapítható-e a hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja" - mondta a szóvivő.

A helyszíni szemlén túl az ügyészségi nyomozók átvizsgálják a taxis autóját, a térfigyelő kamerák felvételeit, és várhatóan kihallgatják a taxist és a kormányőrt is.