Az országos rendőrfőkapitány szerdán bejelentette: két korábbi romák elleni támadásnál is ugyanazt a fegyvert használták, mint a hétfőre virradóra elkövetett kislétai gyilkosságnál. A fegyverszakértői vélemény megerősíti a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi állítását, miszerint kapcsolat van a 2008 ősze óta elkövetett romák elleni, halálos áldozatokat követelő támadások között. 

A Kislétán használt fegyvert az elkövetők már korábban is használták - állította Bencze József országos rendőrfőkapitány, miután szerdán megbeszélést tartott roma vezetőkkel, és tájékoztatta őket a romák elleni korábbi támadásokról. Bencze közölte: az elsődleges fegyverszakértői vélemény szerint a hétfőre virradóra Kislétán használt egyik lövedék olyan puskából származik, amelyet másik két romák elleni támadásnál is használtak. A főkapitány nem árulta el, melyek voltak ezek a helyszínek.

Az üggyel eddig egy százfős nyomozócsoport foglalkozott, de ezt kiegészítették egy húszfős, "profi életvédelmis" nyomozóból álló csoporttal - mondta Bencze. Ezek a nyomozók szerinte a fővárosban vagy az ország más részein a szakmai pályafutásuk alatt felhalmoztak olyan tapasztalatot - van, aki ezernél több emberölésben nyomozott - amely ebben az ügyben jól hasznosítható. A főkapitány szerdán találkozott ezzel a szakembergárdával.

Bencze azt mondta: "semmi okom nincs feltételezni, hogy befejezték ezt a szennyes munkát". A sorozatügyek filozófiája szerinte az, hogy a támadó addig csinálja, míg le nem bukik. Így valószínűleg már készül a következőre. Azonban a főkapitány szerint az is látszik, hogy fél vagy félnek. Eleinte ugyanis havonta voltak támadások, a legutóbbi - tiszalöki - óta azonban 102 nap telt el.

Négymillió adatot ellenőriznek

A főkapitány szerint nem sokkal a kislétai bűncselekmény előtt egy négytagú járőr volt a településen. Vasárnap 22 óra 30 percig volt szolgálatban a körzeti megbízott. Éjfél előtt pedig egy négytagú járőr ment a településre, fél órát töltött ott, és a falu 13 utcájából többet végigjárt. Nem volt rendőri ellenőrzés nélkül ez a település sem - szögezte le a főkapitány, aki szerint elképzelhető, hogy a bűncselekmény röviddel éjfél után történt.

Bencze József közölte: a nyomozás során 1300 olyan ügyet is megvizsgálnak, amelyben korábban romák követtek el bűncselekményt, a rendőrség ezekben az ügyekben a "bosszúvonalat" ellenőrzi. Az NNI szerint ugyanis az 1300 ügyben indokolt megvizsgálni, hogy a sértettekben van-e olyan bosszúvágy, amely ilyen bűncselekmény-sorozatot elindíthatna. A főkapitány hangsúlyozta: a rendőrség nem tartja nyilván, hogy ki roma és ki nem roma, de ez - mint fogalmazott - kiderül a büntetőügy anyagából.

A nyomozók elemzik a kilenc bűncselekmény helyszínének és időpontjának közelében keletkezett több mint 4 millió adatot, valamint az elkövetési helyszínek közelében lévő autópályák felvételeit. Emellett 160 ezer olyan rendőri ellenőrzés adatait is elemzik, amelyek a bűncselekmények előtti és utáni héten keletkeztek. Az ügyek leírását megküldték az Europolnak és az Interpolnak, hogy ha tudnak hasonló ügyekről, tájékoztassák a magyar rendőrséget.

Az NNI szerdán közölte: három napot töltött Budapesten az USA Szövetségi Nyomozó Irodájának (FBI) két munkatársa, hogy segítse a magyar rendőrök munkáját a romák elleni támadások ügyében. Bencze szerint az ügynököknek "sem nyomozástaktikai, sem nyomozásmetodikai" kifogásuk nem volt az NNI munkájával kapcsolatban.

Felébresztették a sérült kislányt

Kislétán hétfőre virradóra ismeretlen támadók agyonlőttek egy 45 éves roma nőt, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették. A gyilkosságról szóló cikkünket itt olvashatja.) Az elmúlt hónapokban több hasonló támadás is történt. A Nemzeti Nyomozó Iroda  február 27-én jelentette be, hogy kapcsolat van a különböző romák elleni, halálos áldozatokat követelő támadások között.

A hétfőn megoperált kislányt orvosai néhány percre már felébresztették, de azóta ismét mesterséges altatásban van - mondta a Független Hírügynökségnek Dicső Ferenc, a kislány kezelőorvosa. Az ébren töltött időben fájdalmakra panaszkodott. Vérképe romlott, így vérátömlesztést kellett adni neki, ennek ellenére továbbra is stabil az állapota. A testében továbbra is vannak sörétek, de az e körüli elhalt szöveteket már sikerült eltávolítani. A söréteket csak akkor lehet kivenni, ha a sérült már jobban lesz.

A romák elleni támadásoknak eddig ötvenöt sértettje van. Közülük hatan életüket vesztették. Tiszalökön április 22-én egy munkába induló roma férfit lőttek agyon. Idén februárban Tatárszentgyörgyön egy kisfiút és az édesapját lőtték agyon, akik égő házukból menekültek. Tavaly novemberben Nagycsécsen két embert öltek meg: a támadók Molotov-koktéllal felgyújtottak egy házat, és az ablakon keresztül lőttek le két embert, akik azonnal meghaltak. (Az elkövetőkről szóló rendőrségi elméletekről részletesen itt olvashat.)