Két év múlva csökkenhet 10 millió alá a népesség

Vágólapra másolva!
Egy kisváros lakosságának megfelelő számú emberrel többen haltak meg az év első hét hónapjában Magyarországon, mint ahányan születtek. A bevándorlás egyelőre lassítja a népességfogyást, de két év múlva 10 millió fő alá csökkenhet a népesség.
Vágólapra másolva!

Mintegy 11 ezer fővel csökkent Magyarország lakossága az elmúlt egy évben, de a csökkenés közel kétszer ekkora lenne, ha a természetes fogyás adatait nem javítaná a bevándorlás - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett gyorstájékoztatójából. A KSH jelentése szerint az idei év első hét hónapjában 56 ezer gyermek született, 2,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A halálozások száma közel 77 ezer volt, ez 0,6 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti adatot. Ezer lakosra 9,6 élve születés és 13,2 halálozás jutott.

Ez azt jelenti, hogy a természetes fogyás egy év alatt 20 776 fő, 1687-tel több, mint 2008 első hét hónapjában. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege miatt azonban az ország lakossága ennél kisebb mértékben, mintegy 11 ezer fővel csökkent. Eszerint Magyarország becsült lélekszáma július végén 10 millió 20 ezer fő volt.

Az adatok szerint - ha hasonló lesz a népességmozgás tendenciája a következő években - Magyarország lélekszáma két év múlva csökkenhet a 10 millió fős határ alá. A KSH közölte azt is: 2009 első hét hónapjában 20 709 házasságot kötöttek, 1 042-vel (4,8 százalékkal) kevesebbet, mint 2008 azonos időszakában.