"Majd a pokolba megyek" - nem alhatnak aluljárókban a hajléktalanok

hajléktalanok, aluljáró, Ferenciek tere
Vágólapra másolva!
Valamit majd kitalálok - két hajléktalan is ezt a választ adta a kérdésre, hogy hol fog aludni, ha az aluljárókból kitiltják. A főváros ugyanis december 15-ig el fogja küldeni a legforgalmasabb aluljárókban alvókat. Az [origo] által megkérdezett hajléktalanokat nem dühítette fel a terv, és végső esetben szállóra is beköltöznének télen. Csak egy ember mondta, hogy ő inkább felgyújtja magát.
Vágólapra másolva!

"Szeretek itt lenni, a barátaim között, még a karácsonyokat is itt töltjük" - mondta egy szakállas, középkorú férfi a kartondobozok és mocskos takarók alól a Ferenciek terén levő aluljáróban. A férfi - aki négy társával a fal mellett húzza meg magát - azt állította, hogy már kilenc éve lakik ugyanitt. Nem akar elmenni, de a barátaival még hajléktalanszállóra is menne, ha nagyon muszáj.

Az [origo] arról kérdezte a budapesti aluljárókban élő hajléktalanokat, hogy mit fognak tenni, ha el kell hagyniuk a helyüket. Szerdán ugyanis Tarlós István főrpolgármester bejelentette: december 15-től nem lehet majd "életvitelszerűen" aluljárókban és forgalmas közterületeken tartózkodni. Vagyis a hajléktalanok nem maradhatnak, bár a főváros összes aluljárójából nem tiltják ki őket. Tilos lesz aludni a Blaha Lujza téren, az Astorián, a Ferenciek terén, a Nagyvárad téren, a Batthyány téren, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Kelenföldi pályaudvarok aluljáróiban, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér téren és a Flórián téren.

A Ferenciek terén lakó férfi a Metro újságban olvasott a tervről, azt mondta, ők azt remélték, tavaszig nem lesz tilalom. A december 15-i határidő hallatán csak megvonta a vállát, mert "úgyis vissza kell jönni kéregetni". Hozzátette, akár haza is mehetne, csak az otthona 350 kilométerre van Budapesttől, Mátészalkán.

Hozzá hasonlóan reagált egy középkorú hajléktalan férfi a Nyugati pályudvarnál, amikor az aluljáró elhagyásáról kérdeztük. "Valamit majd kitalálok" - mondta, hozzátéve, hogy legfeljebb szállóra megy, pedig eddig jobb volt, hogy bárhol elalhatott. "Ottan nem kell vitatkozni, verekedni" - mondta az utcai életről. Utóbbival viszont az a baj, hogy állandóan lebetegszik, és legutóbb még ruhatetűt is szerzett - magyarázta a nyakát vakargatva.

A mellette ülő férfi viszont hallani sem akart arról, hogy elhagyja az aluljárót. Kérdéseinkre azt ismételgette: "Nem érdekel. Bekábítózóm magam, veszek benzint, aztán begyújtom magam." A kérdésre, hogy elmenne-e szállóra, annyit mondott: "A pokolba elmegyek."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Tiltott hely lesz - többek között - a Nyugati pályaudvar aluljárója - fotó: Pályi Zsófia

Jelenleg a budapesti aluljárókban száz-százhúsz ember él, és a legnagyobb téli hidegben sincsenek többen kétszáznál - mondta az [origo]-nak Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. Szerinte az ő számuk viszonylag kicsi az összes hajléktalanéhoz képest, így nem lesz lehetetlen elhelyezni őket.

A főváros azt tervezi, hogy kialakít egy szociális bérleti rendszert a hajléktalanok számára. Ezen belül szóba jöhetnek olyan megoldások, mint az albérlet, az ágybérlet, vagy munkásszállókhoz hasonló intézmények. A különféle szállókon meg akarják oldani az alkohol- és drogfüggők, a pszichiátriai betegek, és még a kutyások elhelyezését is. Tarlós úgy fogalmazott, hogy túlélőpontokat is kijelölnek: a leghidegebb időben a MÁV-várókban és az aluljárók "bizonyos szegleteiben" elkerítenek majd olyan helyeket, amelyeket fűtenek is majd.

Vecsei szerint az ő kérésük az volt, hogy ha mostantól az aluljáró nem lesz menedék, legyenek olyan helyek, ahol mégis meghúzhatják magukat azok, akik nem akarnak "felállni a lépcsőről", hanem mindenképpen az utcán maradnának. Fűtött közterületekre gondoltak, például az aluljáróknak olyan szárnyaiban, ahol a vécé is van. Ezeket légzáróval lehetne szeparálni, és fűteni - magyarázta. Szerinte a "fő csomópontokban", a Nyugatinál, a Délinél, a Keletinél, és a KöKin lenne ez a legfontosabb.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Barátok, akik kilenc éve laknak a Ferenciek terén

Az [origo] megkérdezte Vecseit, lát-e garanciát arra, hogy december 15-éig ne egyszerűen csak kiküldjék az aluljárókban alvó hajléktalanokat, hanem mindegyiküknek találjanak valamilyen helyet. Azt mondta, a budapesti utcai szociális munkások azt vállalták, hogy december közepéig egyenként elbeszélgetnek minden érintett hajléktalannal, és megpróbálják megtalálni nekik a legmegfelelőbb ellátást. Azoknak, akik mégis maradni akarnak, december 15-ig két túlélőpontot biztosan meg tudnak nyitni - mondta.

A Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint ez az intézkedés nem fogja megoldani a hajléktalanság problémáját. Tarlós szerdán azt mondta, mintegy hatezer olyan ember lehet, aki "nem látható", mert erdőkben, építési területeken húzza meg magát. Ugyanakkor Vecsei szerint több lehetőséget tudnak majd felajánlani az aluljárókban lakóknak, mint eddig. Például a fővárosi közműcégek és közszolgáltatók munkát ajánlottak, amihez akár munkásszállókon történő elhelyezés is kapcsolódhat.

Tarlós szerdán azt mondta, az aluljáróprogramra 30 millió, a lakás- vagy ágybérletekre pedig 50 millió forintot kap a főváros a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától.