Gyors tempót ígért a reformok részleteiről nem beszélő Orbán

Orbán Viktor beszél az Országgyűlés plenáris ülésén a parlamentben 2011. február 14-én
Vágólapra másolva!
A várakozások ellenére konkrétumok nélkül beszélt kormányzati terveiről Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a közel két hónap után újra összeülő parlamentben elmondott beszédében. A kormány gazdságpolitikai reformcsomagjáról csak annyit árult el, hogy Matolcsy György miniszter fogja kidolgozni, és az a célja, hogy mindenkinek legyen munkája.
Vágólapra másolva!

Nagy várakozás övezte Orbán Viktor hétfői beszédét, amelyet a parlament tavaszi ülésszakának első napján mondott el. Egy héttel ezelőtti országértékelő beszédében általánosságokban szólt kormányzati terveiről, és az után több fideszes képviselő is arról beszélt, hogy várhatóan a parlamenti ülésszak kezdetén áll elő a részletekkel. Ez azonban most sem következett be, a kormányfő általánosságokban beszélt a kormányzati tervekről.

A kormányzás eddigi időszakáról azt mondta, hogy "néha magam is azt éreztem, ilyen sebességet nem lehet tartani", de hozzátette, hogy nem szabad lassítani, mert szerinte ezt nem engedi meg az ország helyzete. A beszédéből ugyanakkor kiderült, hogy egyelőre várni kell a további nagyobb kormányzati intézkedésekre.

Orbán megismételte, hogy az államadósság az ország egyik legnagyobb problémája, és szerinte ezt ezt kell megoldalni ahhoz, hogy elkezdődhessen az ország újjáépítése, de "nem tüneti kezelés kell". A miniszterelnök szerint létrehoznak egy stabilitási alapot, amibe 250 milliárd forintot tesznek félre. A megújulás feltétele az is, hogy beinduljon az új Széchenyi-terv, ezért minden támogatást meg kell adni ahhoz, hogy ebbe minél többen bekapcsolódhassanak - mondta Orbán, aki felszólította a képviselőket, hogy vigyék el az emberekhez a tervet.

Orbán azt mondta, felkérte Matolcsy György nemzeti gazdasági minisztert arra, hogy dolgozza ki az ország átfogó reformját. A tervekről csak annyit árult el, hogy "ennek az az alapja, hogy mindenkinek, aki munkaképes, legyen munkája", és hogy azokat még a március 15-i ünnep előtt bemutatják az országgyűlésnek. Orbán újra hangsúlyozta, hogy az újjákezdéshez mindenképpen szükséges az új alkotmány is.

A tervezett kormányzati intézkedésekről, a korábban beharangozott gazdasági intézkedésekről Orbán ebben a beszédében sem árult el konkrétumokat, csak annyit mondott, hogy nagy átalakításokra készülnek az oktatásban és az egészégügyben is. Az oktatási reformokkal kapcsolatban kérte az embereket, hogy tegyék félre "ideológiai szemüvegüket". Az egészségügyi reformok irányát jelezheti, hogy Orbán azt mondta: az emberek egészsége ugyanolyan személyes tőke, mint az lakás vagy az autó, és aki "felelőtlen életmóddal elvesztegeti ezt a tőkét, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségüggyel kapcsolatos kiadásokhoz".

A gazdasági minisztériumban készülő reformokról Matolcsy György miniszter már tavaly novemberben beszélt, akkor azt mondta, hogy a kormány feburár végén áll elő egy közel 100 strukturális reformot meghatározó programmal. "A reformok javítani fogják Magyarország működését és 600-800 milliárd forintos megtakarítást eredményeznek, ezzel az adórendszerbe történő befektetés megtérül" - mondta akkor Matolcsy, és az is kiderült, hogy a reformok érintik majd a nyugdíj, a járulékfizetési és az egészségbiztosítási rendszert is. 600 milliárd forint megtakarításáról beszélt januárban a Dow Jones hírügynökség tudósítójának a pénzügypolitikáért felelős államtitkár is.

Orbán a beszéd elején kitért a médiatörvénnyel kapcsolatos vitára is. Orbán szerint "támadást indítottak ellenünk, megsértették a magyarok önbecsülését", de a támadásokat a kormány visszaverte, a támadók érveit nevetségessé tették. "Egyetlen országtól sem fogadunk el kioktatást. Brüsszel nem Moszkva" - mondta Orbán, aki szerint ezt az egész világnak meg kell értenie.

Orbán a kormányzati intézkedések közül kiemelte a West-Balkánban történt tragédiát követő intézkedéseket, valamint az energiapolitika terén "elért jelentős eredményeket". Szót ejtett a január elseje óta bevezetett kedvezményes nyugdíjazásról, az árvízről és a vörösiszap-tragédiáról is, majd általánosságokat megfogalmazva rátért arra, hogy a most kezdődő ülésszakban elkezdődik Magyarország újjáépítése.

Orbán beszéde után az ellenzéki pártok nevében felszólaló frakcióvezetők a konkrétumokat hiányolták Orbán beszédéből. "Forgatókönyv szerint haladunk" - válaszolta erre Orbán.