Vágólapra másolva!
Vizsgálja a Fővárosi Főügyészség a Négy Mancs állatvédő alapítvány működésének törvényességét. Az ügyészséghez az elszámoltatási kormánybiztos fordult az ügyben.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula augusztus 30-án közölte, hogy vizsgálja a Négy Mancs - Alapítvány az Állatvédelemért működését. Ennek keretében a Fővárosi Főügyészséghez fordult, kérve, hogy a hatóság vizsgálja meg az alapítvány működésének a törvényességét. A kormánybiztos a bíróságot is megkereste, hogy a birtokában lévő, az alapítvány gazdálkodásával kapcsolatos valamennyi dokumentumot bocsássa rendelkezésére.

Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos egyebek mellett azt szeretné tisztázni, hogy a "közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt" milyen forrásokból finanszírozta az alapítvány.

Az állatvédők kampánya után német áruházláncok függesztették fel a hízott liba forgalmazását 2008-ban. A bécsi székhelyű, Magyarországon is működő Négy Mancs alapítvány 2006 novemberétől nemzetközi kampányt folytatott a kényszertömött libákból származó hús ellen, és feketelistát készített, amelyen több magyar és francia cég neve is szerepelt. A Négy Mancs arra kérte az áruházláncokat, hogy ne vásároljanak májat és hízott libát olyan üzemtől, amely a listán szerepel, azaz garantáltan részt vesz kényszertömésből származó áru előállításában, feldolgozásában. A legnagyobb magyar exportőrként ismert Hungerit Zrt.-nél az alapítvány nyomására 2008-ban leállították a hízottáru-feldolgozást, és csak néhány hónap múlva indították újra.