Fegyelmi eljárással fenyegeti a Raiffeisen Bank Esztergom polgármesterét

Vágólapra másolva!
A Raiffeisen Bank levélben figyelmeztette Tétényi Éva polgármestert, ha nem rendezi Esztergom adósságát, fegyelmi felelősségét fogja kezdeményezni. A polgármester válaszlevelében azt írta, hogy vagy bért fizet az embereknek, vagy a bankok követelésének tesz eleget.
Vágólapra másolva!

Ha nem, vagy csak részben tesz eleget Esztergom polgármestere az adósságrendezés végrehajtásának, "a képviselő-testületnél és a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséért felelős szervnél is fogja kezdeményezni a polgármester fegyelmi felelősségének megállapítását" - fogalmaz a Raiffeisen Bank Zrt. levele, amelyet Tétényi Éva, Eszergom független polgármestere juttatott el pénteken az MTI-hez.

A bank követeléskezelési főosztályának vezető munkatársai által jegyzett levélben arra is felhívják a figyelmet, hogy a törvények szerint a polgármester jogviszonya a fegyelmi eljárás ideje alatt felfüggeszthető, valamint hogy a polgármester a tisztségéből eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért anyagi felelősséggel tartozik.

Tétényi Éva közleményben reagált a bank levelére. Ebben azt írta, hogy Esztergom jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a bérek kifizetését és a kötelező feladatok ellátását, valamint az adósságrendezés első ütemének teljesítését egyszerre. Vagy bért fizet az embereknek, vagy a bankok követelésének tesz eleget az önkormányzat.

" Ezért a képviselő-testületnek és a bankok képviselőinek is csak abban az esetben és olyan mértékben teljesítik az egyezségi megállapodások első ütemét, amely biztonsággal kigazdálkodható az önkormányzat saját forrásaiból" - írta.

"Abban a demokratikus jogállamban, amelyben maga Orbán Viktor jelentette ki nemrégiben, hogy első az kisemberek érdeke, és legfőbb feladatunk az eladósodás elleni küzdelem, megengedhetetlennek tartom, hogy egy pénzintézet ilyen hangú levelet írjon a város megválasztott polgármesterének, kényszerítve őt a törvényellenes, felelőtlen gazdálkodásra" - fogalmaz közleményében Esztergom polgármestere.

Tétényi Éva a képviselő-testület keddi ülésén jelentette be, hogy elfogyott a polgármesteri hivatal pénze, nincs pénz a hivatalos levelek postára adására, a tömegközlekedési pályázat hirdetési díjának kifizetésére, a közműszolgáltatók több intézményt kikapcsolással fenyegetnek, a szállítók az ingyenes tankönyvek visszavételére készülnek.