Építkeznek az egyházi adók az átalakuló rádiós piacon

Nagy átalakulás megy végbe tavaly év vége óta a rádiós piacon. A Médiatanács újraosztja a lejárt vagy a közeljövőben lejáró frekvenciákat. Az eddigi tapasztalatok szerint a legfőbb nyertesek az egyházi adók, amelyek összesen 12 új frekvenciát kaptak, de komoly növekedésnek indult a Lánchíd Rádió is.

Hivatalba lépése, vagyis tavaly október óta összesen 36 helyi vagy körzeti rádiós frekvencia sorsáról döntött a Médiatanács. A testület tervei szerint idén év végéig még mintegy 60 lejárt, vagy idén lejáró szerződésű frekvencia pályázatát bonyolítják le, vagyis alig több mint egy év alatt a magyar rádiós piac fele új kezekbe kerülhet (a Médiatanács szerint az országos rádiós piacon jelenleg a valamivel több mint 200 szereplő van).

Az idei frekvenciapályázatok legnagyobb győztese a Mária Rádió nevű, önmagát katolikus missziós rádiónak nevező szervezet, amely két cégen és egy alapítványon keresztül összesen hét helyi frekvenciát (Ajka, Veszprém, Várpalota, Pápa, Celldömölk, Sárvár és Mór) szerzett meg, tovább bővítve ezzel már korábban is jelentős lefedettségét. A cégek az elnyert hét mellett még négy másik helyi frekvenciára pályáztak az eddig lezárult eljárásokban.

A médiatörvény nem enged korlátlan terjeszkedést a rádiós piacon: egy kézben legfeljebb két körzeti és négy helyi adó, vagy pedig tizenkét helyi adó lehet. A Mária Rádió frekvenciáit azonban két cég (a FM 4 Rádió Kft. és Mária Rádió Frekvencia Kft.), illetve a Magyarországi Mária Rádió Közhasznú Alapítvány pályázta és nyerte meg. Az alapítvány nemrég kérvényezte ugyan, hogy hálózatba kapcsolhassa a csoport tizenkét adóját (azaz egyforma adást sugározhasson mindegyik adón), de a Médiatanács június 8-án ezt a kérést elutasította.

Három helyi frekvenciát (Debrecen, Győr és Szeged) nyert el a Református Egyház rádiós cége, az Európa Rádió Nonprofit Kft., amely így már összesen nyolc helyen fogható az országban. Szerényebb eredményt tudhat magáénak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tulajdonában lévő Magyar Katolikus Rádió, amely eddig két helyi frekvenciát kapott, illetve egy budapesti adót ideiglenesen használhat, amíg annak a sorsa véglegesen el nem dől.

A katolikus Rádió sorsa idén év elején még bizonytalan volt, mivel be kellett fejeznie a sugárzást az elavult, középhullámú frekvencián, ultrarövid-hullámú frekvenciája viszont nem volt, mivel azt a Médiatanács elődje, az ORTT tavaly áprilisban a Klubrádiónak adta. Ezt a döntést a Médiatanács felülbírálta, de ezzel a Katolikus Rádió még nem jutott frekvenciához (a részletekről korábbi cikkünkben olvashat).

Öt helyi frekvenciát (Balatonfüred, Győr, Keszthely, Székesfehérvár és Zalaegerszeg) nyert el a Lánchíd Rádió Kft., amelynek Budapesten van körzeti adója. A cég a tavalyi választásokig Fellegi Tamás jelenlegi fejlesztési miniszter érdekeltségébe tartozott, jelenleg Töröcskei István a tulajdonosa, aki részvényese a HírTv-t működtető cégnek is. A cég az öt frekvencián kívül indult még hat másikért is, bár több esetben még az eljárás közben visszalépett (ezeket végül a Mária Rádió vagy a Magyar Katolikus Rádió kapta meg).

A kereskedelmi rádiók közt a legnagyobb verseny a miskolci 101,6 megahertzes körzeti frekvenciáért volt, amelyért összesen hét cég indult. A győztes Mátra Centrum Kft. évente 14,4 millió forintos médiaszolgáltatási díjat ajánlott, amely a legmagasabb az eddig elbírált pályázatok közt. Tízmillió forint feletti összeget még egy frekvenciáért, a debreceni 104,6 megahertzes helyi frekvenciáért ajánlottak, a győztes Kredit Holding Kft. évente 10,2 millió forintot fizet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK