Álhírrel piszkálja a kormányt az MSZP

Vágólapra másolva!
Az Operaház vezetőjére hivatkozva jelent meg szerdán egy hír arról, hogy az új alaptörvényt az Operában ünneplők közül néhányan értékes hamutartókat loptak el az épületből, és számlájukat sem fizették ki. Az MSZP lecsapott a hírre, a párt közleményt adott ki az esetről, bár a párt szóvivője az [origo] kérdésére azt mondta: tudták, hogy nem igaz a hír, de akár valós is lehetne.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Népszava című újság internetes oldalán szerdán reggel megjelent egy cikk, amelyben azt írják: hétfő este az Operaházban, az új alaptörvény életbelépése tiszteletére tartott ünnepség alatt tárgyakat loptak el az épületből. "Az Operaház vezetője, Ókovács Szilveszter elmondása alapján a tegnapi este folyamán az épületből sajnálatos módon eltűnt néhány kristály hamutartó, egy-két réz korlátgömb és rendezetlen maradt a büfében pár tízezer forintnyi fogyasztás is. Az utcán százezer demokrata volt, és nem történt semmilyen kár".

A szerző a cikk elején azt írja: Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán látta az erről szóló hírt. A kormányfő hivatalos oldalán azonban nincs ilyen információ, december 31-i az utolsó bejegyzés.

A hír terjedni kezdett a Facebook közösségi oldalon. Az [origo] megkereste Dániel Péter ügyvédet, mert a közösségi oldal néhány tagja szerint ő kezdte el megosztani a bejegyzést. Az ügyvéd akkor vált ismertté, amikor 2010 nyarán kaszinótojással összekente a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát a Vám-és Pénzügyőrség egyik épületében.

Dániel az [origo]-nak azt mondta: egy ismerősétől hallotta a lopásokról és a kifizetetlen számlákról szóló álhírt, és mivel viccesnek találta, megosztotta ő is. Kora délután Török Zsolt az MSZP nevében adott ki közleményt az ügyről, eszerint "a közpénzből milliós keresettel rendelkező politikai vezetők, tehetős vállalkozók kristály hamutartókat és réz korlátgömböket loptak a nemzet egyik leghíresebb építményéből, sőt némelyek ki sem fizették számláikat, több tízezer forintos adósságot hagyva maguk után. Amennyiben ez igaz, akkor sem tudunk ezen nagyon csodálkozni. Az a baj, hogy hihető".

Az [origo] felhívta Török Zsoltot, aki azt mondta: tudja, hogy álhírről van szó, de sajnos elképzelhető, hogy ilyen történjen, ezért is tartották érdemesnek arra, hogy közleményt adjanak ki.