Befalazták az ellopott Csontváryt

Vágólapra másolva!
Nem tudták a tolvajok, hogy mennyire értékes a még márciusban ellopott Csontváry-festmény, ezért falazták be egy VIII. kerületi lakásban. Egyikük elfogása után a társa megpróbálta elégetni a Szerelmesek találkozása című festményt, de nem járt sikerrel.
Vágólapra másolva!

Egy józsefvárosi lakásban befalazva találták meg azt a mintegy negyedmilliárd forintot érő Csontváry-festményt, amelyet több más, tízmilliókat értő alkotással együtt még márciusban loptak el egy budai lakásból. A tolvajok előzetes letartóztatásba kerültek - számolt be a nyomozás eredményeiről a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója hétfőn.

Fülöp Valter ezredes azt mondta: a tolvajok nem voltak tudatában annak, hogy milyen értékes festményeket vittek el, ezért rejtegették az alkotásokat. A legdrágább alkotást, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című művét az egyik elkövető apósának VIII. kerületi, Szigony utcai lakásában befalazták egy szekrény mögötti részbe.

A főkapitány-helyettes - megerősítve az MTI-információját - a sajtótájékoztatót követően elmondta: a Csontváry-festményt közvetlenül az egyik gyanúsított elfogása után a társa megpróbálta elégetni, de a képet további két alkotással együtt végül sértetlenül foglalták le a rendőrök. Ugyanakkor két további, milliókat érő festményt még keresnek.

2006-ban 230 millió forintot fizettek a képért

Az addig ismeretlen, Csontváry Kosztka Tivadar által festett kép a hazai árverések történetében minden korábbinál magasabb áron, 230 millió forintért kelt el 2006 decemberében. Az 1902 körül készült képet soha nem állították ki, soha nem árverezték, és reprodukálva is csak egy részlete volt, fekete-fehér felvételen Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában. A kép hollétéről nem tudott a Csontváry-kutatás, de sokszor és sokan hivatkoztak rá. Végül egy olyan család adta fel árverésre, amelynek tagjai nem vallják magukat műgyűjtőnek, de hatvan éve őrizték a ritka kincset.

A legdrágábban vett magyar festményt több más értékes műtárggyal együtt március 15-én lopták el attól a gyűjtőtől, aki 2006-ban megvásárolta. Az ellopott képek között volt Szinyei Merse Pál Vadregényes táj és Mednyánszky László Csavargó, valamint Holdsütés című festménye, amelyek értékét több tízmillió forintra becsülik.