Sütőtöklevet hörpölhetnek az alsósok

Vágólapra másolva!
Hétféle gyümölcs, négyféle zöldség és többféle gyümölcslé is kerülhet az alsósok gyomrába az iskolagyümölcs-program keretében. Heti négyszer kapnak legalább 73 milliméteres őszibarackot, 100 százalékos céklalevet az iskolások, de majszolhatnak minimum 47 milliméteres paradicsomot vagy karalábét is.
Vágólapra másolva!

Egyszerűsítette az iskolagyümölcs program adminisztrációját a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), hogy az iskolák könnyebben részt vehessenek benne. A cél, hogy a gyerekek találkozzanak a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, és megszeressék őket. A VM szerint a pedagógusok kérésére és a gyerekek érdekében az alma mellett más friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve 100 százalékos gyümölcslevet is kaphatnak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A gyümölcs és a zöldség heti négyszer jár, összesen 200 forint értékben, az alsó tagozatosoknak. Ide tartozhat a gyümölcsök közül az alma, a szilva, a körte, a barack, a nektarin, az eper és a cseresznye. Lehet száz százalékos gyümölcslé - cukor nélkül -, vagy például cékla-, répa- és sütőtöklé. A zöldségek közül paradicsomot, (tisztított) répát, tv vagy kápiapaprikát vagy karalábét kaphatnak a gyerekek. A VM erről szóló rendelete kiköti a mennyiséget és a méreteket is: szilvából például egy adag négy darabot jelent; az őszibaracknak minimum 73 milliméteresnek, a paradicsomnak minimum 47 milliméteres átmérőjűnek kell lennie.

A zöldségek és a gyümölcsök az EU-n belülről kell, hogy származzanak, de ha azokat termelők szállítják, akkor legfeljebb a szomszédos megyéből jöhetnek. A gyerekeknek hetente legalább kétféle zöldséget és gyümölcsöt kell kapniuk - a VM rendelete külön kiköti, hogy az alma és a szeletelt alma nem számít kétféle gyümölcsnek. Azt is előírja a rendelet, hogy a gyümölcsöt nem szabad a közétkeztetéssel azonos időpontban kiszotani, vagyis nem lehet az ebéd mellé adni a menzán, hanem például tízóraira vagy napköziben.

Az egészésges étkezés mellett különösen elkötelezett iskolák plusz programokat is bevezethetnek. Például - olvasható a rendelet egyik mellékletében - készíthetnek a diákoknak oktatási anyagokat az egészséges étkezés fontosságáról, szervezhetnek ösztönző versenyeket, vagy kóstoltatást, amikor legalább 4-4 féle zöldséggel és gyümölccsel kell megismertetni az alsósokat. Tanulmányutakat is lehet szervezni zöldség-gyümölcs termelőkhöz. "Minimális követelmény: az adott iskolában valamennyi az iskolagyümölcs-programban résztvevo tanuló részére biztosítani. A tanulók legalább négy órát tartózkodjanak a fogadó félnél. A tanulók ismerjék meg a gyümölcsültetvényt, a szüretet, a postharvest munkákat vagy a zöldségnövény termesztését, betakarítását és a postharvest munkáit" - írja elő a rendelet.

A programban azok az iskolák vehetnek részt, amelyeknek a kérelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jóváhagyta.