Egyedül ölt a pécsi gyilkos

mécsesek, gyertyák és virágok a meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata egykori lakhelye előtt Pécsen. A Pécsi Városi Bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított férfit
Vágólapra másolva!
Nem voltak tettestársai, valóban egyedül ölt a pécsi gyilkosság gyanúsítottja - közölte a rendőrség, amely nyilvánosságra hozta az ügy eddig titkolt részleteit. A pécsi rendőrfőkapitány szerint már nem keresnek senkit, összeállt a kép. Eszerint a gyilkosság éjszakáján Bándy Kata eljutott a saját lakásáig, de a helyett, hogy bement volna az ajtón, továbbment az utcán a későbbi gyilkosa társaságában.
Vágólapra másolva!

Nem voltak tettestársai a pécsi gyilkosság gyanúsítottjának, P. László egyedül ölhette meg Bándy Katát - közölte a rendőrség szombat délelőtt a Bama.hu szerint. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 11 órára hívott össze sajtótájékoztatót és háttérbeszélgetést a főkapitányság pécsi tanácstermébe, ahol beszámolt a rendőrségi pszichológusnő gyilkosa utáni nyomozás eredményeiről.

Dakos József pécsi rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a nyomozás olyan szakaszba jutott, amikor már tájékoztathatják a nyilvánosságot az ügy részleteiről. A kapitány a Bama.hu szerint közölte, hogy a rendőrség a nyomozás elején még hat különböző forgatókönyvet is elképzelhetőnek tartott arról, hogyan halt meg a pszichológusnő, de ezt mostanra leszűkítették egyre. Végül az igazolódott be, hogy P. László egyedül követte el a bűncselekményt, nem volt tettestársa - idézte a lap a főkapitányt. "Nem keresünk senki mást, már csak részletkérdések vannak hátra" - közölte Dakos József.

A rendőrkapitány elmondta, hogy a holttestet július 11-én, szerdán találták meg, és egyből aljas indokból elkövetett emberölésre gyanakodtak. A tettes kézre kerítéséhez "minden, a jogszabályok által biztosított eszközt felhasználtak", és szombatra már azonosították a gyanúsítottat, P. Lászlót. A gyanúsítottat a DNS-profilja alapján sikerült leleplezni, és mozgását már pécsi tartózkodása során jól körülhatárolták - mondta.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Sajtótájékoztatót tart a rendőrség

A rendőrség a főkapitány szerint tudott róla, hogy a gyanúsított a kelebiai otthona felé tart. A férfit egy napon át üldözték, majd július 15-én kora délután elfogták az M60-as autópálya és az 57-es út kereszteződésétől százötven méterre, Bóly és Mohács között. A gyanúsított az elfogás után beismerő vallomást tett.

Nem ment be az ajtón

A kapitány a tájékoztatón részletesen elmagyarázta, hogyan történt a gyilkosság. A nyomozók szerint Bándy Kata már éppen hazaért, és a lakása előtt találkozott P. Lászlóval. A férfi drogozott a gyilkosság éjszakáján, ezt a vizsgálatok megerősítették. P. megpróbált a lánnyal kapcsolatot teremteni, ő pedig valamilyen okból nem ment be a saját lakásába, hanem elindult az utcán. P. László le-lemaradva követte, és ez után került sor az összetűzésre.

A bűncselekmény helyszíne egyben a holttest megtalálásának a helyszíne is - közölte Dakos József. A rendőrfőkapitány szerint a gyanúsított azt állítja, hogy nem akarta megölni a lányt, csak fojtogatta, hogy ne kiabáljon. Az eddigi megállapításai szerint a lány halálát fulladás okozta, a gyilkosság után pedig az elkövető megpróbálta eltüntetni a holttestet. A főkapitány szerint amikor távozott a helyszínről, P. László magával vitte Bándy Kata mobilját és pénzét is, táskáját, bankkártyáját pedig kukába dobta.

Mivel a szakértői vizsgálatok még nem zárultak le teljesen, azt a rendőrség még nem tudja, hogy Bándy Katát megerőszakolták-e. A gyanúsított vallomásában korábban azt állította, hogy ez volt a célja, de nem járt sikerrel. A sajtótájékoztatón elhangzott: P. László egyszer azt vallotta, hogy megerőszakolta a lányt, majd visszavonta a vallomást, később viszont ismét megerősítette. A valóság kiderítéséhez ezért a rendőrök a szakértői vizsgálatra várnak.


Videó a sajtótájékoztatóról

Az unokatestvért is kihallgatták

A főkapitány közölte, hogy a rendőrség többször kihallgatta a gyanúsított unokatestvérét, J. Olivért is. A férfit a sajtó a gyilkos lehetséges tettestársaként tartotta nyilván, de a rendőrség szerint ez kizárható. J. Olivérnek a rendőrség szerint alibije van, és poligráfos hazugságvizsgálatnak is alávetették, amely szintén nem igazolta, hogy hazudna.

Az a verzió is hamisnak bizonyult, amely szerint a lányt a gyilkosság éjszakáján autóba tuszkolták volna. Egy tanú korábban azt vallotta, hogy hallotta, amint a sikoltozó lányt autóba rakják, illetve egy tanú látott is elhajtani egy fekete autót. A rendőrség szerint azonban ezt a verziót is ki lehet zárni. Az ügyben a nyomozók összesen nyolc poligráfos hazugságvizsgálatot végeztek - mondta a Bama.hu szerint.

Gyerekek találták meg

A rendőrség a tájékoztatón megerősítette, hogy a meggyilkolt rendőrségi pszichológusnő, Bándy Kata holttestére nem egy felnőtt férfi, hanem három bújócskázó gyerek talált rá először, és az ő nevelőapjuk értesítette a rendőrséget. Korábban a Blikk írt arról, hogy egy kilencéves gyerek találta meg a holttestet, és P. László egy autóban ülve halálosan megfenyegette a fiút és családját. A pécsi rendőrfőkapitány közölte, hogy még vizsgálják a halálos fenyegetésről szóló információt, de azt nem látják bizonyítottnak, mivel P. Lászlót pécsi tartózkodása alatt egyszer sem látták autóval közlekedni.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Mécsesek a meggyilkolt lány háza előtt

A rendőrség a sajtótájékoztató előtti napon, pénteken visszavonta az ügyben kitűzött, 1 millió forintos nyomravezetői díjat. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, hogy akkor fog tájékoztatót tartani az ügyben, ha a bűncselekmény valamennyi körülményét sikerült tisztázni.

P. László eddig is azt vallotta, hogy egyedül ölte meg Bándy Katát, de a vallomását sokan megkérdőjelezték, sajtóinformációk szerint pedig a nyomozók két különböző DNS-mintát is találtak a holttesten. Az ügyben kitűzött nyomravezetői díj még az után is sokáig érvényben volt, hogy elfogták P. Lászlót, aki elismerte a bűncselekményt. Ez adott alapot azoknak a találgatásoknak, amelyek szerint a rendőrség kételkedett P. László vallomásában, és tettestársakat is keresett.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel számolt be arról, hogy őrizetbe vettek egy 26 éves férfit, aki megalapozottan gyanúsítható Bándy Kata meggyilkolásával. A 25 éves rendőrségi pszichológus július 8-án, vasárnap hajnalban tűnt el, a holttestét július 11-én délután találták meg a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen. A gyanúsítottat, P. Lászlót szerdán helyezte a bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba, miután a férfi kedden elismerte, hogy ő ölte meg Bándy Katát. (Az ügy hátteréről itt, a gyilkosról készült anyagunkat pedig itt olvashatja).