Csúszik a foktői képviselő-testület feloszlatása

Vágólapra másolva!
Hétfőn tárgyalt volna róla az alkotmányügyi bizottság, de váratlanul levették a napirendről. Foktőn a héten egy több milliárd forintos gyár átadására készülnek, ahová Orbán Viktor is hivatalos.
Vágólapra másolva!

Az eredetei tervek szerint hétfőn tárgyalta volna az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a foktői képviselő-testület feloszlatásáról szóló indítványt. A kis Bács-Kiskun megyei falu képviselő-testületének feloszlatásáról a múlt héten nyújtott be javaslatot a kormány arra hivatkozva, hogy az alkotmányellenesen működik. A képviselők és a polgármester közötti feszültség ugyanis megbénította a falut (erről szóló riportunkat itt olvashatja).

Jakab Ferenc polgármester azt mondta, hogy hétfőn az önkormányzati bizottság megtárgyalta és meg is szavazta a feloszlatást, az alkotmányügyi bizottság azonban váratlanul levette a napirendről a kérdést. A polgármester azt mondta, nem közölték vele, hogy ez miért történt, de szerinte, ha csak jövő héten tárgyal erről az alkotmányügyi bizottság, elvileg akkor is meg lehet tartani a zárószavazást még aznap.

Foktőn a héten fontos esemény lesz: átadják a Glencore növényolajgyárát. A több milliárd forintos beruházással épülő gyárat 2008 óta építik, az átadásra állítólag Orbán Viktor miniszterelnök is hivatalos. A polgármester azt mondta, hogy a gyárat a hét második felében avatják, és bár hallott arról, hogy az avatásra Orbán Viktor is eljönne, nem kapott erről semmilyen hivatalos tájékoztatást.