A bíróságon magyarázkodhatnak az izsáki rendőrök

Izsák rendőrök bírósági pere, előzetes, illusztráció
Vágólapra másolva!
Kedden elkezdődik azoknak a rendőröknek a tárgyalása, akiket azzal vádolnak, hogy áprilisban halálra verték az izsáki rendőrőrsön Bara Józsefet. Egyikük azzal védekezik, hogy szabályszerűen jártak el, pedig a vádirat szerint nem csak Barát verték el.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az I. és II. rendű vádlottak, azaz B. Viktor és B. Csongor 2013. április 8-án 17 óra körül Orgoványon intézkedtek a 47-ves Bara Józseffel szemben, mert egy férfi azt jelentette, hogy lopott tőle. Hátrabilincselték a kezeit és az őrsre szállították. Valamivel este 6 előtt érkeztek meg, egy székre leültették a férfit, majd csukott ajtó mögött vallatni kezdték. A két vádlott mintegy két órán át felváltva és együtt is nagy erővel bántalmazták a sértettet azért, hogy vallomást tegyen és elismerje a bűncselekményt.

Többször ököllel megütötték a mellkasát, Bara pedig az ütések miatt a széken ülve hanyatt esett, hátrabilincselt kezei a szék és a teste alá szorultak. A vádlottak ezután is folytatták a bántalmazást, két oldalról több alkalommal ököllel és gumibottal ütötték a mellkasát, B. Viktor pedig az időközben hason fekvő helyzetbe került Barát gumibottal nagy erővel is folyamatosan ütötte. Bara végül rosszul lett, majd este nyolc körül eszméletét vesztette. A vádlottak ekkor mentőt hívtak, és megpróbálták újraéleszteni. Bara azonban meghalt, a helyszínre érkező mentőtiszt már nem tudott segíteni rajta.

A vádirat szerint Bara a kitartó bántalmazás miatt a fején és test szerte számos külső sérülést, súlyosabb, életveszélyes sérülésként tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket szenvedett. Halálát a terjedelmes zsírszövet-roncsolódás következtében kialakult zsírembólia miatt beállt fulladás okozta.

Szigorúnak tartották a rendőröket

A helyiek szerint Bara problémás ember volt, ivott, minden munkát elvállalt, de nem riadt vissza a kisebb lopásoktól sem. A rendőröket egy ismerőse hívta ki rá, mert szerinte visszaélt a bizalmával: nemcsak a stílfűrészét, de a németektől kapott sonkáját is ellopta. A halálra vert férfi élettársa szenvedést kíván a tetteseknek és családjaiknak. Minderről ebben a riportunkban olvashatnak bővebben.

Az izsáki rendőrőrs Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A rendőrökről is szívesen meséltek a helyiek, szerintük az egyik a légynek sem tudott ártani, a másikat viszont kemény fából faragták. Mindkettőjüket szigorúnak tartották, B. Viktorról ráadásul azt beszélték, hogy oda szokott sózni, mégis szeretik. A rendőrökről itt olvashat bővebben.

B. Viktor a rendőrségen tett vallomásában azt mondta, a szabályokat betartva jártak el a sértettel szemben. „Egy erőszakos emberrel szemben kellett fellépniük, ezért szükség volt az előírásoknak megfelelő kényszerintézkedések arányos alkalmazására. A gyanúsított élete legnagyobb tragédiájaként beszélt a halálesetről, aláhúzva, hogy kollégájával együtt mintegy fél órán át próbálták újraéleszteni a lopás gyanújával elfogott férfit” - mondta nem sokkal a letartóztatása után ügyvédje.

Több embert is megvertek

Az ügyészség Bara megverésén kívül több másik, 2013 januárjában, februárjában és márciusában elkövetett bűncselekmény miatt is vádat emelt, a B. Viktor és B. Csongor, valamint több más rendőr ellen. Az I., a II. és a III. rendű vádlottak máskor is vertek már meg gyanúsítottakat vallatás közben, a vádirat szerint összesen négy férfit bántalmaztak azért, hogy vallomást tegyenek. Ezek az emberek a bántalmazások miatt könnyebb, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A bűnügy IV. rendű vádlottja ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert az egyik sértett bántalmazásánál jelen volt, de nem lépett fel az I. és II. rendű vádlottak jogellenes, erőszakos magatartása ellen.

A vádlottakat - akik közül az I. és a II. rendű előzetes letartóztatásban, míg a III. és IV. rendű szabadlábon van - a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a halált okozó testi sértés bűntettén kívül kényszervallatás, jogellenes fogva tartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntetteivel, továbbá könnyű testi sértés vétségével is vádolja.

Az ügyben a z országos rendőrfőkapitány is megszólalt. "Magyarország rendőrsége jogállami keretek között működik. Senki, így a közhatalmat gyakorló rendőr sem állhat a törvények felett" - olvasható a közleményben az ORFK áprilisban kiadott közleményében.A kommüniké kitér arra is: az országos rendőrfőkapitány tényfeltáró vizsgálatot folytat az ügyben, és "az Izsáki Rendőrőrsön történtek nem ismétlődhetnek meg". A verésről végül egy 300 oldalas jelentés készült, amit Pintér Sándor belügyminiszternek küldtek el.