Bajnai miatt marakodnak a szocialisták

mesterházy megbünteti a bajnait dicsérő szocikat, MSZP EP-lista, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon
Vágólapra másolva!
Bár Mesterházy Attila a nyilvánosság előtt teljes támogatásáról biztosítja Bajnai Gordont, a háttérben egyáltalán nem örül a volt miniszterelnök szerepvállalásának. A szocialista pártelnök tavaly megharagudott az MSZP-s európai parlamenti képviselőkre, mert egy háttéranyagban Bajnai Gordont és az Együtt 2014-et dicsérték. A pártban közben megindult a harc az EP-mandátumokért, Szanyi Tibor szinte biztosan kijut Brüsszelbe.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évvel az európai parlamenti választások előtt az MSZP elkezdte összeállítani az EP-listáját, egyre több szocialista jelzi a pártvezetésnek, hogy szívesen lenne EP-képviselő - tudta meg több szocialista forrásból az [origo]. A listát várhatóan Szanyi Tibor vezeti majd, aki szívesen kiköltözne Brüsszelbe, ezért nem is indul majd a 2014-es parlamenti választásokon.

Az utóbbi hetekben több jel is utalt arra, hogy Szanyi búcsút int a hazai parlamenti politizálásnak. Nemrégiben például a parlament ifjúsági és szociális bizottságából átült az európai ügyek bizottságába. Az angyalföldi választókerületben pedig, ahol hagyományosan erősek a szocialisták, és Szanyi 2010-ben is egyéni mandátumot nyert, nem ő, hanem a helyi elnök lett a választókerületi felelős.

Forrás: MTI/Földi Imre
Szanyi Tibor jövőre átül az Európai Parlamentbe

A szocialisták közül többen nem azon lepődtek meg, hogy Szanyi biztos befutó helyet kap, hanem azon, hogy a főleg szóban terjedő névsorban nem szerepelnek a jelenlegi EP-képviselők. Az MSZP 2009-ben négy képviselőt küldhetett az Európai Parlamentbe, az akkori listavezető Göncz Kingát, Herczog Editet, Gurmai Zitát, illetve Tabajdi Csabát. Több MSZP-s szerint a brüsszeli képviselők azért maradhattak le a listáról, mert Mesterházy Attila pártelnök "megharagudott rájuk, amiért egy háttéranyagban dicsérni merték Bajnai Gordont".

Rossz néven veszi Bajnai felmagasztalását

Egy olyan háttéranyagról van szó, amelyet Tabajdi Csaba delegációvezető egyik munkatársa állított össze tavaly ősszel Hannes Swobodának, az európai parlamenti szocialista frakció vezetőjének. Swoboda november 16-án jött Budapestre (az MSZP oldalán részletes beszámoló olvasható a konferenciáról), és a látogatása előtt a brüsszeli MSZP-sek írásos anyagban foglalták össze a magyar belpolitikai történéseket.

Több szocialista is azt mondta, hogy a pártelnököt az háborította fel, hogy a szóban forgó háttéranyagban szó sem esett az MSZP-ről, ehelyett részletesen beszámoltak az Együtt 2014 mozgalom megalakulásáról és Bajnai visszatéréséről a politikába. Az MSZP-sektől érkező dokumentumban az szerepel, hogy az Együtt 2014 lehet a megoldás Orbán Viktor leváltására, és "Bajnai Gordon mentheti meg az ellenzéket". A dokumentumról Mesterházy Attila később szerzett tudomást, miután Swoboda a háttéranyag szellemében adott interjút az ATV-nek, és kijelentette, hogy "nagy rokonszenvvel figyelem azt, amit Bajnai úr tesz. Senkinek nem könnyű most összefogni az ellenzéket, de szerintem ő sikeres lesz ebben".

Forrás: MTI/Soós Lajos
Gurmai Zita, Göncz Kinga és Herczog Edit

Mesterházy ezután jelezte a brüsszeli képviselőknek, hogy "rossz néven veszi Bajnai felmagasztalását egy MSZP-s háttéranyagban" - mondta egy, a nézeteltérés részleteit ismerő szocialista. Korábban már írtunk arról, hogy bár az MSZP vezetése folyamatosan arról beszél, hogy mindenben együtt szeretnének működni az Együtt 2014-gyel, a pártvezetést rosszul érintette, hogy október végén a baranyai szocialisták lakossági fórumot szerveztek Bajnai Gordonnak Komlóra. Akkor több vidéki szocialista politikus is azt mondta, novemberben jelezték nekik a pártközpontból, hogy "nem utáljuk Gordont, de nem kell neki színpadot ácsolni".

Ujhelyi, Mandúr és Veres is Brüsszelbe vágyik

Több szocialista jelezte, hogy mivel még több mint egy év van a választásokig, a lista még egyáltalán nem végleges, és csupán arról van szó, hogy a pártvezetés gyűjti a neveket a következő egy évben. Ugyan az államfő tűzi ki a választások időpontját, de a fideszes Gulyás Gergely már beszélt arról, hogy 2014-ben egyszerre lehetnek az országgyűlési és az EP-választások.

Úgy tudjuk, európai képviselő szeretne lenni Szanyi Tibor mellett Ujhelyi István, a parlament alelnöke, Mandur László volt parlamenti alelnök és Veres János volt pénzügyminiszter is. Harangozó Gábor volt EP-képviselő és Gúr Roland, az MSZP EP-delegációjának titkára szintén szerepelhet a listán. Lehet még esélye a mostani képviselők közül a háttéranyagot szintén kifogásoló Gurmai Zitának, akit a szombati MSZP-nagygyűlésen külön köszöntött Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, és Gurmai a rendezvény végén felsorakozott Mesterházy mögött a színpadon.

Mesterházy Attila az [origo]-nak azt mondta, nincs semmilyen EP-lista, és nem igaz, hogy megharagudott a jelenlegi képviselőkre. "Épp ellenkezőleg, a mostani EP-képviselők munkájával elégedett vagyok, jó esélyük van folytatni" - mondta Mesterházy, aki szerint a listán biztosan lesznek új nevek is, mert az MSZP biztosan több mandátumot szerez, mint 2009-ben. Négy évvel ezelőtt a 22 magyar mandátumból négyet kapott az MSZP, jövőre 21 mandátum sorsáról döntenek a szavazók.

Szanyi Tibor a listáról nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott, jelenleg annyi köze van a brüsszeli ügyekhez, hogy az európai ifjúsági garanciaprogramon dolgozik, amely a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításáról szól. Tabajdi Csaba jelezte, hogy az elfoglaltságai miatt most nem tud interjút adni.